Környezetvédelem

Női munkavállalókat vonz mérnöki pályára az ABB Magyarország esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

Az ABB „Sustainable Talent Program for women in engineering” elnevezésű mentorprogramjában Magyarországon évente öt női műszaki egyetemi és főiskolai hallgató vesz részt.

Az ABB nemzetközi női mentorprogramjának célja, hogy erősítse a nők részvételét és  növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken. Az öt hónapos mentorálás során a különböző országok diákjai – köztük a magyar hallgatók – havi egy alkalommal különböző témákra fókuszáló, félnapos programokon vehetnek részt, így már egyetemi hallgatóként megismerhetik egy vezető nemzetközi technológiai vállalat működését, szolgáltatásait és karrierlehetőségeit. Találkozhatnak az ABB női vezetőivel, megismerhetik a különböző területeken dolgozó kollégák karrierútjait. A program nyolc éve alatt a mentorálak nagy arányban csatlakoztak – először gyakornokként, később munkavállakóként – az ABB csapatához. A visszajelzések alapján a mentorok és mentoráltak számára egyaránt hasznos tapasztalat az együttműködés.

„Nekem nagyon sok pozitív élményt ad a mentorálás, jó látni a résztvevők nyitottságát és érdeklődését az ABB-nél végzett munkánk iránt. A program elején egy őszinte beszélgetés bontakozik ki, ahol jobban megismerjük egymást és nyíltan tudunk beszélgetni a félelmeikről, kétségeikről is egy ilyen pálya választásával kapcsolatban” – mondja a programban már több alkalommal helyi mentorként részt vevő Wermuth Helga, aki 6 éve dolgozik Értékesítő Mérnökként az ABB Kft.

Folyamatautomatizálás üzletágában

„A legmotiválóbb számomra, hogy segíthetek másoknak. Visszagondolva, 20 évesen, amikor sokkal kevesebb önbizalommal és önismerettel rendelkeztem, jól jött volna, ha a kétségeimet és kérdéseimet át tudtam volna beszélni egy olyan tapasztalt személlyel, aki nőként, műszaki területen már jártas a munka világában.” – teszi hozzá a vegyészmérnök végzettségű Helga. „A másik motiváló dolog, hogy nagyon sok mentoráltból gyakornok, majd teljes állású munkaerő válik a cégünknél.” Hornyák Barbara a mentorprogam egyik korábbi résztvevője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult mechatronikai mérnök szakon. Azért jelentkezett a mentorprogramra, mert pozitív véleményt hallott a cégről és a termékeiről is. A program elvégzése után gyakornokként és projekttámogató mérnökként kezdett dolgozni az ABB Robotika üzletágánál. „Számomra a leghasznosabb a női vezetőkkel történő beszélgetések voltak. Megmutatták, hogy nem zárja ki egymást a karrier és a család. A női vezetők szemlélete sokszor eszembe jut, és inspirál. Továbbá, a program alatt a mentoromtól, szerzett robotprogramozási és szimuláció készítési tapasztalat alapozta meg a karrierem elindításához szükséges tudást a cégnél.” – mesél Barbara a mentorprogramos tapasztalatairól.

„Három hónapja értékesítői munkakörben dolgozom, ami nekem még nagyon új, ezért egyelőre ezen a területen szeretnék a lehető legtöbbet fejlődni. Ez idő alatt, és a mentorprogramban eltöltött idő alatt is megtapasztaltam az ABB-nél a nyitottságot és segítőkészséget, hogy úgy érezzem, szívesen látnak és támogatnak. A programba jelentkezőknek azt üzenném, hogy legyenek proaktívak, kíváncsiak és szorgalmasak. Hevesi Ramóna a Debreceni Egyetem Műszaki karán, Műszaki Menedzser szak hallgatójaként vett részt ABB mentorprogramjában. „A leghasznosabbak számomra a kötetlen beszélgetések voltak, melyek során megoszthattuk addigi tapasztalatainkat egymással, illetve meghallgathattuk a vezetők karrierépítésre vonatkozó tanácsait. Sikerült jó kapcsolatot kialakítani több kollégával is, így biztos voltam benne, hogy szívesen dolgoznék az ABB-nél. A mentorprogram végeztével nyílt előttem egy értékesítői gyakornok pozíció a Folyamatautomatizálás (PA) területen, majd az Electrification Service (ELSE) üzletágában helyezkedtem el értékesítés támogatás és termék marketing vonalon, ahol már több, mint két éve dolgozom. Véleményem szerint megfelelő kitartással előtérbe kerül a tehetség és szorgalom, és ez számít. Fontos, hogy az egyén megítélése ne nemi, származási, vallási kérdés legyen, hanem sokkal inkább a tehetségé, szorgalomé, nyitottságé.” – foglalta össze meglátásait Ramóna.

Az ABB számára alapérték az esélyegyenlőség. A vállalat Globális sokszínűségi és befogadási stratégia 2030-ig” vállalása keretében szeretné világszerte megduplázni, a jelenlegi 12,5 százalékról 25 százalékra növelni a nők arányát a felsővezetői pozíciókban, ennek részeként minden évben várja a hallgatókat női mentorprogramjába. További információ a 2023-as programra jelentkezéshez: https://new.abb.com/hu/palyazati-felhivas

 Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 105 000 munkatársa garantálja. www.abb.com Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.