Környezetvédelem

150 ezer forintos napelemes rendszert engedélyeztetnének hazánkban is

A német erkélynapelemek piaca virágzik, és az évtized végéig 12 millió modult is elhelyezhetnek az országban, miközben Magyarországon is egyre többen támogatják az ilyen technológiák engedélyezését.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az erkélynapelemek Európai Unió-szerte rohamosan terjednek, különösen Németországban, ahol az eladások hétszeresére nőttek az idei év első három hónapjában éves alapon. Szakértők szerint az évtized végéig akár 12 millió modult is telepíthetnek az országban, írta a haszon.hu. Más európai országokban, mint Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Egyesült Királyság és Svájc is nagy a kereslet ezen technológia iránt, és a kormányzatok igyekeznek megkönnyíteni az engedélyezésüket. Az erkélynapelemek egyszerű telepítése miatt nem szükséges szakember, bárki könnyen beszerelheti őket. Az erkélynapelemek optimális beállítása kulcsfontosságú, és mindig déli irányba kell nézniük. Közép-Európában egy 400 wattos mini napelem évente körülbelül 400-800 kilowattóra energiát termel, ami kevesebb, mint azonos teljesítményű panelek esetén naposabb régiókban. Az online kereskedők Németországban 400-1200 euróért kínálják a mini napelemeket, és az áramköltség 30-50 eurocent (115-200 forint) között van. A megtérülés átlagosan 6-9 év, és a panelek 25 évig üzemelnek, így hosszú távon jelentős megtakarítást hoznak a villanyszámlákon.

Hazánkban is megfontolják az erkélynapelemek engedélyezését, és egyre többen támogatják a megújuló energiaforrások térnyerését. Budapest II. kerületének polgármestere, Őrsi Gergely, az erkélynapelemek telepítésének és üzemeltetésének engedélyezését kezdeményezte, hangsúlyozva a költséghatékonyságot és a felhasználóknak nyújtott megtakarításokat. A kerületi testület egyeztetéseket és jogszabály-módosítást kezdeményez, hogy támogassa az erkélynapelemek térnyerését, és biztosítsa az egyszerű és átlátható szaldós elszámolási rendszert.