Környezetvédelem

Hetvenegy tonna külföldi hulladékot akart elhelyezni, vádat emeltek ellene

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki három teherautónyi, több mint 71 tonna hulladékot hozatott külföldről és próbált elhelyezni egy taszári telephelyen - közölte a Somogy Vármegyei Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a vád szerint a hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkező, negyvenes éveiben járó férfi 2023 januárjában – magát valótlanul egy hulladék átvételéhez szükséges engedélyekkel rendelkező cég képviselőjének kiadva – kapcsolatba lépett egy olaszországi gazdasági társasággal, amellyel megállapodott, hogy tonnánként 165 euróért vállalja a külföldi szemét elhelyezését Magyarországon. A férfi ezután három teherautóval több mint 71 tonna hulladékot szállíttatott az egyik ismerőse cégének tulajdonában álló taszári telephelyre, ahol még a sofőrök által átadott fuvarlevelet is kitöltötte valótlan adatokkal, ezért hamis magánokirat felhasználása miatt is felelnie kell. A szemét engedély nélküli lerakodása közben a helyszínre érkeztek a kaposvári rendőrjárőrök is, akik a teherautókat – a későbbi visszafordításig – feltartóztatták.

A Kaposvári Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás  rendjének különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a férfival szemben. Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés, közügyektől eltiltás és – tekintettel arra, hogy a vádlott a bűncselekményt haszonszerzés céljából követte el – pénzbüntetés kiszabását indítványozta.