Környezetvédelem

Első alkalommal adták át az állatvédelmi szakmai díjakat az állatok világnapja alkalmából

Első alkalommal adták át az állatvédelmi szakmai díjakat az Állatok világnapja alkalmából: az év állatvédő állatorvosa, jogásza, állatkerti szakembere, civile és közéleti személyisége kategóriában tíz díjazott vehetett át elismerést szerdán Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a díjátadó előtt tartott beszédében elmondta, hogy a kormány komolyan veszi az állatvédelmet, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az állatvédelemnek külön kormánybiztosa lett, Ovádi Péter személyében, aki elkötelezett ezen a területen. Hozzátette: Az állatvédelem érdekében az elmúlt időszakban sok szabály változott, 2021-ben módosították a Büntető Törvénykönyvet, ami  komoly szemléletváltást is jelent a büntetőjog területén. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormánynak kiemelten fontos az állatvédelem területén dolgozó szervezetek támogatása. Példaként említette, hogy a tavalyi évben 500 millió forinttal 187 szervezet támogatására volt lehetőség. Kitért arra, hogy az állatvédelem nagy társadalmi felelősségvállalást és társadalmi együttműködést feltételez. Előre lépésként említette a tavaly megrendezett Állatvédelmi Témahetet, amelyen a gyerekeket játékos tanulással ösztönözték az állatvédelemre. Tavaly 132 ezer gyerek vett részt az eseményen, idén már 220 ezer gyereket várnak a témahétre.

A törvényi szabályozás és a támogatás egyaránt fontos, de elkötelezett emberek nélkül ezen a területen nem lehet előre jutni. A jogalkotás száraz, így mindezt emberközelivé kell tennünk. Ehhez az összefogás mellett szemléletformálásra van szükség – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: még legalább tíz-tizenöt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy látványos eredménye legyen az állatvédelem területén végzett munkának.
Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos köszöntőjében arról beszélt, hogy az egész társadalom nyitott arra, hogy az állatvédelem ügye magasabb szintre kerüljön és nagyon fontos, hogy elkötelezett emberek dolgozzanak ezen a területen. Példaként említette az állatorvosokat, a jogászokat, az állatkerti szakembereket és azokat a civil szervezeteket, amelyek harminc éve életben tartják az állatvédelmet, valamint méltatta azokat az ismert embereket is, akik felelősséget vállalva, közvetítő szerepet töltenek be a médiumokban.

Wetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke elmondta, hogy az idén februárban létrehozott alapítvány az Állatok világnapja alkalmából és hagyományteremtő szándékkal hozta létre az állatvédelmi szakmai díjat. Kiemelte, hogy az alapítvány tevékenységének középpontjában a hosszú távú, fenntartható állatvédelem kialakítása áll, amelyben az emberek védelme, az állatok számára a stabil környezet megteremtése és a gazdasági szempont is egyaránt fontos. Az alapítvány az állatvédelem társadalmi, szakmai és tudományos presztízsét szeretné megteremteni Magyarországon – hangsúlyozta az elnök. Mint mondta, ennek elismeréseként az állatvédelem területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkáért adják át az elismeréseket. Az év állatvédő állatorvosa díjat Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, valamint Tóth Szabina egzotikus szakállatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ tanszéki állatorvosa vehette át.

Az év állatvédő jogásza elismerésben Paulovics Anita tanszékvezető egyetemi tanár és Nagy Csilla állatvédelmi szakjogász részesült. Az év állatvédő állatkerti szakembere díjat kapott Sós Endre címzetes egyetemi docens, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa, valamint Schütz Éva egzotikus szakállatorvos, a Magyar Magánállatkertek Országos Egyesületének alelnöke. Az év civil állatvédője elismerésben részesült Müller Roxána a 2017-ben alakult Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület vezetője, valamint Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntese. Az év állatvédő közéleti személyisége díjat vehette át Benkő Andrea, a Kossuth rádió riportere, közéleti- és portréműsorok, tudományos magazinműsorok szerkesztője, műsorvezetője, a Herman Ottó Országos Állat-és Természetvédő Egyesület elnökségi tagja. A díjazottak az oklevél mellett egy Herendi porcelánvázát kapnak, illetve minden díjazott felajánlhat 100 kilogramm tápadományt egy civil állatvédő szervezetnek a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából.