Környezetvédelem

MIndenkit meglepett, egykori szénbányából lett napelempark

Hatalmas napelemparkot építettek fel Lengyelországban.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az EDP Renewables, a portugál EDP áramszolgáltató tiszta energiával foglalkozó csoportja befejezte egy 200 megawattos napelempark építését Lengyelországban, egy korábbi barnalignit-lelőhelyen – számol be a PV Magazine. „Ez egy olyan projekt, amely példaként szolgál az energiaátállásban” – mondta Duarte Bello, az EDP Renewables európai és latin-amerikai részlegének vezérigazgatója. „Ami különösen érdekes, hogy Przykona olyan mezőkre épült, amelyek egykor egy külszíni lignitbánya részei voltak. Úgy véljük, hogy a megújuló energiával kapcsolatos projektek kiváló receptet jelenthetnek a posztindusztriális és a bányászat utáni területek igazságos átalakításához. Megerősítik, hogy a hagyományosan szén alapú régiókban, amelyek közül sok Lengyelországban és Németországban található, eljöhet egy energikus, második élet” – emelte ki. Az új létesítmény 270 hektáros, és 308 ezer p-típusú bifaciális napelemet tartalmaz. Bello szerint az erőmű elhelyezkedése óriási előnyt jelent a megújuló energiatermelés szempontjából, mivel napközben magas napsugárzás és állandó széljárás jellemzi. Ez garantálja a beépített kapacitás magas fokú kihasználtságát.

„Ennek a napelemes létesítménynek és a Przykona közelében lévő egyéb tiszta energiával kapcsolatos projekteknek köszönhetően a térség az ország vezető központjává vált a megújuló energiatermelés terén. Ezzel a beruházással a vállalat már több mint 280 megawatt kumulatív napenergia-kapacitással rendelkezik az országban, ami a teljes európai napenergia-kapacitás több mint 90 százalékát teszi ki” – mondta.

A Przykona projekt építése 2022 szeptemberében kezdődött, az első termelési periódus 2023 júniusában történik majd. A projektet vállalati finanszírozásból fedezték, részleteket nem hoztak nyilvánosságra. Przykona 2020-ban egy 15 évre szóló Contract-for-Difference (CfD) tőkeáttételes szerződést kötött a lengyel kormány megújuló energiaforrásokra vonatkozó aukcióján, amelyből kedvezőbb zöldáram-vásárlási megállapodás esetén ki lehet lépni.