Környezetvédelem

Megteltek a romániai gáztározók

Megteltek a romániai gáztározók - jelentette be George Sergiu Niculescu, a bukaresti székhelyű Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke.

“Október 9-én a tározók 99,72 százalékban tele vannak, ez 2,861 milliárd köbméter gázt jelent. Ez akkora mennyiség, amely alapján kijelenthetem, hogy nem lesznek gondok a gázellátásban. Minden tél elején ugyanazt hallottuk: ülünk majd a hidegben, nem lesz gáz. Románia fel van készülve rá, hogy átvészelje a telet” – idézte a Maszol.ro George Sergiu Niculescut. A gázellátásról Ion Sterian, az országos gázelosztó hálózatot működtető állami vállalat, a Transgaz vezérigazgatója hasonlóan nyilatkozott, de némileg eltérő adatokat közölt. Állítása szerint a tározók telítettsége 100 százalék, ami csaknem 3,2 milliárdot jelent.

“A beraktározás jelenleg 100 százalékos, de folytatódni fog. Az alapkapacitás 3,170 milliárd köbméter, de használható a tartalékkapacitás is, ami további 150-170 millió köbmétert jelent. Megnőtt a raktározási kapacitás, mivel beruházások történtek” – nyilatkozta az economedia.ro gazdasági hírportálnak a Transgaz igazgatója. Romániában 2022-ben 4,9 milliárd köbméter földgázt termeltek ki, miközben a fogyasztás kevéssel 9 milliárd köbméter alatt volt, 16 százalékkal maradva el az egy évvel korábbitól. Az alacsony fogyasztáshoz az enyhe tél mellett hozzájárult az is, hogy egy sor nagyipari fogyasztó a magas energiaárak miatt egyáltalán nem, vagy csökkentett kapacitással termelt.