Környezetvédelem

Olcsó módját fejlesztették ki az energiatárolásnak

A kavicsok egyszerű és könnyen hozzáférhető anyagot adhatnak az energiatárolásban.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az amerikai Sandia National Laboratories és a CSolPower csapata azt vizsgálja, hogy miként lehetne a tereprendezési kavicsot hőenergia-tároló közegként használni – írja a PV Magazine. A tárolót olyan időszakos áramtermelők számára hasznosítanák, mint amilyenek a nap- és szélerőművek. A rendszer egy kavicságyban tartott kövekből áll, amelyeket levegővel fűtenek vagy hűtenek a hőenergia tárolása érdekében. A Sandia szerint a kertépítő cégektől származó kavicsot sikeresen fel lehet használni a rendszerhez anélkül, hogy az kiterjedt mosást vagy előkészítést igényelne. A kutatók egy kis, 100 kilowattóra teljesítményű tesztprojektet terveztek, a helyszínen napelemeket is telepítettek. Walter Gerstle, a CSolPower társalapítója szerint a kőzettel történő hőenergia-tárolás egyik előnye, hogy bárhol kivitelezhető, és nem igényel kiterjedt engedélyezést. „Úgy gondoljuk, hogy gyorsabban és gazdaságosabban megvalósítható, mint más megközelítések” – mondta.

A sziklaágy egy igen hosszú élettartamú energiatárolót alkot. A Sandia 482 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletű felmelegített levegővel töltötte fel a rendszert, amely a hőmérsékletet akár 20 órán keresztül is képes volt fenntartani. A Sandia szerint a rendszer teljesítménye megfelelt a modellezésnek és az előrejelzéseknek, a prototípus tesztelése 2024 júniusáig folytatódik. A CSolPower a terméket közüzemi méretű felhasználásra kívánja alkalmassá tenni, de először kisléptékű változatokat fog bevezetni. „Természetes megközelítés, hogy a napközben termelt felesleges villamos energiát hő formájában tároljuk, majd éjszaka víz és lakások fűtésére használjuk” – nyilatkozta mondta Gerstle. „Ez egy példa ennek a tárolási lehetőségnek a kisléptékű alkalmazására” – tette hozzá.

Ha a tesztelés jelenlegi fázisa sikeres lesz, Új-Mexikó északi részén több üvegház is készen áll arra, hogy egy másik kísérleti projekt keretében használja a módszert. A cél itt az, hogy a hőt éjszaka hasznosítsák az üvegházak melegen tartásához.

 

 

Kép: Sandia National Laboratories