Környezetvédelem

Az EIT InnoEnergy társalapítóját díjazta a Nobel Fenntarthatósági Alapítvány

Az EIT InnoEnergy társalapítója, Elena Bou kapta a Nobel Fenntarthatósági Alapítvány (NST) és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) idén első alkalommal meghirdetett Fenntarthatósági Díját - tájékoztatta az EIT InnoEnergy HUB az MTI-t kedden.

A közlemény szerint az 1,3 millió svéd koronával járó elismerést azoknak a személyeknek, intézményeknek ítélik oda, akik kiemelkedő módon járultak hozzá az emberiség javát szolgáló fenntartható megoldások kidolgozásához és megvalósításához. A díjat november 9-én adják át Münchenben a Bajor Tudományos Akadémián, a Nobel Fenntarthatósági Bizalom elnevezésű rendezvényen. Elena Bou 2010-ben társalapítója volt az EIT InnoEnergynek, jelenleg pedig a szervezet innovációs igazgatója. Jelentős szerepet vállal az energiaágazatban az induló és növekedési pályára álló vállalkozások létrehozásában, támogatásában, beleértve a finanszírozásukat is.

A másik díjazott Lord Nicholas Stern professzor, az éghajlatváltozás közgazdaságtanának szakértője. A közleményben idézik Peter Nobelt, az NST elnökét, aki azt mondta, meggyőződése, hogy az emberiség jövőbeli jóléte és túlélése attól függ, fenntartható módon használja-e a Föld erőforrásait. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával 2010-ben létrehozott EIT InnoEnergy célja, hogy befektetéseivel elősegítse az európai energiaszektor fenntarthatóbbá tételét és versenyképesebbé válását az innováció és az oktatás összekapcsolásával – írták.