Környezetvédelem

Teljesen megújult az E.ON Hungária csoport solymári alállomása

Teljesen megújult az E.ON Hungária csoport solymári alállomása, amely nagyobb üzembiztonságot és kapacitást jelent a budai térség és környékbeli települések lakosai számára - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint a társaság egyik legjelentősebb Buda környéki hálózatfejlesztését a természeti környezet megóvása mellett az agglomeráció növekvő lakosságszáma nyomán emelkedő energiakereslet tette szükségessé. A solymári alállomás 40-50 éve még 7500 fogyasztót látott el, mára azonban már 40 ezer fogyasztási pont áramellátását biztosítja Máriaremete, Remeteszőlős, Solymár, Pesthidegkút, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Piliscsaba és Nagykovácsi településein. A közlemény szerint az új és korszerű kapcsolóberendezésekkel tovább növelhető az üzembiztonság, és az esetlegesen bekövetkező hibák javítása is rövidebb ideig tart majd.

Az alállomás megújulásával párhuzamosan megkezdték a környező településeken és védett erdőkön áthaladó 20 kV-os középfeszültségű hálózat egy részének elbontását és annak földkábellel való helyettesítését – írták. Összesen több mint 450 oszlopot és 50 kilométernyi szabadvezetéket szüntet meg és vált ki földkábellel a társaság a Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területein, illetve a térség lakóövezeteiben. A teljes folyamat 2022-2025 között több lépcsőben, az ügyfelek áramellátásának folyamatos biztosítása mellett történik. A kétmilliárd forint értékű hálózatfejlesztés részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból valósul meg a magyar kormány előfinanszírozásával, részben önerőből – közölte a társaság.