Környezetvédelem

Hogyan válhat olcsóbbá a napelemek üzemeltetése? Robotokkal!

Hatalmas segítséget jelenthet a nagy napelemparkoknak a gépek használata.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A hálózati léptékű napelemes piac növekedése és a munkaerőköltségek emelkedése arra késztetik a telephelyek vezetőit, hogy a költségek csökkentése mellett új módszereket találjanak az ellenőrzési képességek bővítésére. A naperőművek kiterjedt megelőző karbantartást igényelnek, a jelenleg a helyszíni technikusok által végzett részletes vizuális ellenőrzések viszont fáradságosak és időigényesek lehetnek. „A jelenleg használt felügyeleti rendszerek és módszerek között szerepelnek például a helyhez kötött felügyeleti rendszerek vagy a légi drónok, de ezek a módszerek gyakran nem rendelkeznek megfelelő képességekkel és gyakorlati korlátokkal” – mondta a PV Magazine-nak Scott Canada, a McCarthy Building Companies munkatársa. A problémán segíthet az OnSight Technology robotikai startup által kifejlesztett Bulldog. A robot az akkumulátor élettartamát növelő és vezeték nélküli töltést biztosító technológiával, valamint hőkamerával, kültéri használatra alkalmas alkatrészekkel és a gépi látással van ellátva. „A folyamat automatizálásával az ellenőrzéseket szisztematikusan, nagyobb pontossággal és hatékonysággal végezheti el a robot, csökkentve az emberi hibákat és fenntartva a magas színvonalú ellenőrzések egyenletes szintjét” – nyilatkozta Graham Ryland, az OnSight termékfejlesztési vezetője. Mint hozzátette, az automatizálással emberi erőforrásokat szabadíthatnak fel.

A McCarthy több napenergia-projektben és felhasználási esetben is együttműködött az OnSight-tal. A robotgyártó egy 195 megawattos arizonai projekthez épített ki vonalkódolvasó rendszert, amelynek működését emberi munkaerővel összevetve tesztelték. A technológiával percenként 18 modult lehetett beolvasni, ami vetekszik a terepi szakértői 21 modul per perces teljesítménnyel. Az OnSight robotot 4k-s színes kamerával, 33-szoros optikai zoommal és nagy pontosságú GPS-szel szerelték fel.

Napi nyolc órán keresztül akkumulátorról működött, és napelemes generátoros töltőállomások segítségével töltődött fel. A gépet a távolból irányították, a szkennelést kézi és autonóm módon egyaránt végezte. A robot a szkennelési feladatok eredményeinek pontossága terén kiemelkedő volt, ez a precizitási szint nagyban megkönnyítette a hibás modulok megtalálását.

 

Kép: OnSight Technology