Környezetvédelem

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelemek

A fotovoltaikus modulok ára Kínában az ötödik hónapban is jelentősen, most 6 százalékkal csökkent, mivel a gyártók és nagykereskedők felhalmozott készleteik értékesítése érdekében árengedményeket kínálnak, miközben az európai piacra is nyomást gyakorol a túlkínálat és a hetente leértékelődő meglévő készletek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Bár a nyersanyagköltségek Kínában lassan ismét stabilizálódnak, a fotovoltaikus modulok ára továbbra is csökken – számol be a PV Magazin. Az árak ötödik egymást követő hónapban zuhantak jelentősen, ezúttal 6 százalékkal, az év eleje óta a folyamatos csökkenés az összes modultechnológia esetében átlagosan 25 százalékos volt. A jelenség hátterében részben az áll, hogy a gyártók és a nagykereskedők napi működésük során visszatérő veszteségekkel küzdenek. Ahhoz, hogy felszámolhassák a felhalmozott készleteket, muszáj árengedményeket kínálniuk. Azok a vállalatok, amelyek nem hajlandóak a gyártási vagy beszerzési árak alatt értékesíteni, veszteséggel néznek szembe. Válaszul az ázsiai gyártók az európai raktárak feltöltődésének visszafogásával, annak lassú csökkentésével próbálják orvosolni a problémát. Az eladási nyomás azonban továbbra is fennáll, mivel a meglévő készletek heti rendszerességgel leértékelődnek. Egyes felvásárolók már azzal kísérleteznek, hogy megpróbáljanak kilépni a jelenlegi szállítási szerződéseikből, esetleg töröljék a folyamatos megrendeléseket. Az ilyen lépések azonban egyáltalán nem egyszerűek, sőt potenciálisan jelentős büntetésekkel is járhatnak. A hasonló tárgyalások során a vételár kismértékű kiigazítása javasolt.

Továbbra is bizonytalan, hogy meddig marad ilyen helyzetben a kihívásokkal teli piac. Az állapotok talán javulhatnak, mivel a nyár végén Európába jelentősen megugrik a kereslet a fotovoltaikus rendszerek iránt, az év végén ráadásul Kínára is nagy roham jellemző. Hogy pontosan mekkora napelemes készlet van jelen az európai raktárakban, az még mindig kérdéses, különösen igaz ez a PERC (Passivated Emitter and Rear Contact) technológiával készített termékek esetében. Azt sem tudni, hogy a felhalmozódást milyen eszközökkel lehet felszámolni, az elkövetkező hetekben és hónapokban mindenesetre további árcsökkenés várható.

A mostani helyzetet a hazai vásárlók kevésbé érezhetik meg. A kormány tavaly ősszel átmeneti stopot hirdetett az új, otthoni napelemes rendszerek hálózati csatlakoztatására, ami lényegében gátat szab az új projekteknek. Remélhetőleg ősszel elkezdik feloldani a korlátozást, ezzel ismét megindulhatnak a beruházások.