Környezetvédelem

EM: új tőzsdén lehet kereskedni – februárban lezajlott az energiamegtakarítások első aukciója

Új tőzsdén lehet kereskedni, még februárban lezajlott az energiamegtakarítások első aukciója - jelentette be pénteki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiemelték: a szervezett piac indulása új korszakot nyit a hitelesített energiamegtakarítások adásvételében, közvetlen ösztönzőként szolgál a hazai energiahatékonyság fejlesztéséhez és a klímasemleges jövő megalapozásához. Hasznos szerepet vállal az energiaátmenetben, hiszen átlátható keretek között teremt kereskedési lehetőséget az energiahatékonysági beruházásokat végrehajtó minden piaci szereplő számára. Az EM közölte: a hazai földgáz-piacához hasonlóan anonim kereskedést biztosító felületet és klíring rendszert a CEEGEX Zrt. alakította ki. A negyedéves rendszerességgel esedékes aukciók közül a legelsőt 2024. február 27-én tartották meg. Tőzsdei tagságot 23 szereplő váltott ki, összesen több mint 800 millió forint vevői biztosítékot helyeztek el. Az első aukción végül mintegy 13 ezer gigajoule (GJ) megtakarítás cserélt gazdát, a rövid élettartamú megtakarítások (pl. szemléletformálás) esetén gigajouleonként 10 000 forintos, a legalább 3 éves élettartamú megtakarításoknál (pl. fűtéskorszerűsítés, épületszigetelés) 12 850 forintos áron. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021 eleje óta ösztönzi az energiamegtakarítások piaci alapú létrehozását az energiaszolgáltatókon, a villamos energiát, földgázt és közlekedési célú üzemanyagot értékesítő kereskedőkön keresztül. Mostanáig 3860 intézkedés megvalósítását segítette elő, az általuk elért összes energiamegtakarítás a várakozásokat felülmúlva több mint 5,6 petajoule.

A beruházások, szemléletformálás révén a végfogyasztóknál jelentkező megtakarítást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által névjegyzékbe vett szereplővel hitelesíttetni kell. A hitelesített energiamegtakarítás korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jogként értékesíthető a másodlagos piacon. A tanúsítvány megvásárlásával a vevő energiamegtakarítási projekteket támogat, kiválthatja vagy csökkentheti saját kötelezettségét – ismertette közleményében az EM. Az új tőzsde az eddig megkötött kétoldalú ügyleteknél kiterjedtebb kereskedési lehetőséget kínál, ugyanakkor árjelző funkciót is ellát, előmozdítja a legolcsóbb megtakarítások megtalálását. A szervezett piacon összetalálkozik a kereslet és a kínálat, működése ezzel csökkenti az érintettek adminisztrációs, pénzügyi terheit, magasabb kötelezettség mellett is kordában tarthatja a megtakarítások árait – részletezte a minisztérium közleménye. A CEEGEX megkezdte a felkészülést a májusra tervezett következő negyedéves aukcióra. A tőzsdéhez a cég honlapján keresztül folyamatosan csatlakozhatnak az érdeklődők. Hosszabb távon akár magánszemélyek is megjelenhetnek majd megtakarításaikkal a szervezett piacon – jelezte az EM.