Környezetvédelem

Újabb óriás naperőmű épül hazánkban

A Photon Energy és a FORVIA kötött megállapodást.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy N.V. magyar leányvállalata, a Photon New Energy Alfa Kft. – olvasható a vállalat közleményében. A Photon Energy ügyfele, a FORVIA Clarion Hungary autóipari cég telephelyén alakítja ki a létesítményt, a két fél 20 éves helyszíni áramvásárlási megállapodást írt alá. A naperőmű a tervek szerint 13,5 gigawattóra villamos energiát állít majd elő a szerződés ideje alatt. „Nagy örömmel írjuk alá ezt a villamosenergia-vásárlási megállapodást az autóipar egyik globális vezetőjével. A megállapodás újabb mérföldkövet jelent a Photon Energy számára, amely tovább erősíti pozíciónkat a magyar piacon, és bővíti kínálatunkat az ipari szektor számára” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója. Hotar szerint a megállapodás révén mérséklődhet a FORVIA szénlábnyoma, miközben hosszú távon jelentősen csökkennek majd a vállalat energiaköltségei. Mint hozzátette, a projekt az első lépés azon cél felé, hogy a közép-kelet-európai régióban vezető szolgáltatóvá váljanak a kereskedelmi és ipari felhasználói napenergia-vásárlási szerződések (PPA) terén.

A Photon Energy mintegy 15 éves tapasztalattal rendelkezik a napenergia-iparban. A hollandiai székhelyű cég többek között közüzemi szintű beruházásokkal, helyszíni energiatárolással, üzemeltetéssel és karbantartással, alkatrészek kereskedelmével, illetve energia-átvétellel és ellátással foglalkozik. A cég itthon egyedileg tervezett napelemes rendszereket is megvalósít a tetőt és a talajt hasznosítva, emellett virtuális erőművet is biztosít. Fotovoltaikus erőművekből álló portfóliójának részeként a Photon Energy jelenleg 51,8 megawattpeak összesített termelési kapacitást birtokol és üzemeltet Magyarországon, és több mint 180 megawattpeak összkapacitású magyarországi fotovoltaikus eszközhöz nyújt üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat.

Fejlesztőként a Photon Energy optimális megoldást tervezett a FORVIA számára, a cég az építkezést követően az erőmű által megtermelt energia 100 százalékának vállalati vásárlója lesz. A megállapodás értelmében a Photon Energy fejleszti, építi és üzemelteti az erőművet, a létesítmény a FORVIA Clarion Hungary Kft. gyártási telephelyén, Nagykátán áll majd, Budapesttől mintegy 80 kilométerre délkeletre. A Photon Energy kelet/nyugati tájolású szerkezettel tudja maximalizálni a korlátozott területre telepített kapacitást, hogy potenciálisan a telephely éves villamosenergia-fogyasztásának körülbelül 20 százalékát fedezze. A tervek szerint 1236 egyoldalas modult fognak telepíteni, amelyek a PPA időtartama alatt mintegy 13,5 gigawattóra áramot állítanak majd elő. Ezzel a becslések alapján 3670 tonnával fogják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.