Megújuló energiaforrások

Az acélgyártást is kizöldítik a napelemek

Az acélgyártás, ami egy igen energiaigényes iparág is belátta, hogy lépéseket kell tennie a működésének kizöldítésére.

Éppen ezért a Nucor Corporation az acélipar eddigi legnagyobb virtuális áramvásárlási megállapodását írta alá az EDF Renewables North America nevű céggel 250 MW-nyi napenergia megvásárlására. Mindez újabb napelemparkok létesítését is jelenti, amelyek a napfényes Texasban kerülnek felépítésre. Az Észak-amerikai acélóriás, a Nucor nemrégiben aláírt egy 15 évre szóló virtuális áramvásárlási megállapodást (Virtual Power Purchase Agreement,VPPA) az EDF Renewables North America-val, ami 250 MW-nyi napenergia megvásárlásáról szól. Ilyen jellegű paktum azonban nem egyedi, idén ősszel ugyanis más szakági vállalat is kötött hasonló megállapodást.

A Lightsource BP is aláírt egy 285 millió dolláros megállapodást az Xcel Energy-vel egy 300 MW-os projektre vonatkozóan. A két beruházás közötti alapvető különbség, hogy utóbbi csupán egy üzem energiaellátását fogja biztosítani, míg a Nucor által kötött szerződés értelmében a megtermelt energia a teljes Észak-amerikai acélgyártási tevékenységéhet ki fogja szolgálni.

MI INDOKOLTA AZ ÁTÁLLÁST?

Egy 2018-ban készült jelentés, ami a „Hideg acél, forró éghajlat” (Cold Steel, Hot Climate) címet viselte, rámutatott arra, hogy az acélgyártás a végleges energiafogyasztás körülbelül 5%-át tudhatta magáénak és a globális szén-dioxid kibocsátás 7%-ért volt felelős 2013-ban. Ezek okán pedig kijelenthető, hogy a vas- és acélgyártás a Föld legnagyobb ipari szennyezője. Mindez pedig intézkedéseket követelt meg az iparágtól.

A Nucor vezérigazgatójának, Leon Topaliannak kijelentette, hogy a vállalat kiemelt figyelmet kíván fordítani a fenntartható acélgyártásra a jövőben. Céljuk, hogy hálózatuk szénlábnyomát a minimálisra csökkentésék, és támogassák a tiszta energia termelését. A cég már 2019-ben bejelentette, hogy a Missouri államban található acélműve lesz az első olyan gyár az USA-ban, amelyik teljes egészében szélenergiával fog működni. Mindezt egy 75 MW-os áramvásárlási megállapodás formájában fogja biztosítani a Nucor.

A tudatos energiafelhasználás mellett a Nucor még a vízfelhasználásra is különös figyelmet fordít. A vállalat acélgyártási tevékenysége során felhasznált vízmennyiséget többször is újrahasznosítja, hogy ezzel se bolygassa meg a gyárak közelében található vízkészleteket.