Környezetvédelem

Újabb kiválóságok és zöldipari innovációk a Környezet Védelméért díjak átadásán

Különleges helyszínen, a Duna vizén ringatózó Európa Hajón került sor – több mint 200 vendég jelenlétében - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének 23. Országos Találkozójára és a Környezet Védelméért Díjátadó Gálájára.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az esemény dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, valamint dr. Nagy István agrárminiszter védnökségével került megszervezésre.

Megnyitó beszédében Dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy 2001-ben a Környezet védelméért díj megalapításával a KSZGYSZ azt a célt tűzte ki, hogy ezzel elismerje, erkölcsi támogatást nyújtson mindazoknak, akik kiemelkedő környezetvédelmi tevékenységet, szolgáltatásokat nyújtanak. E díjjal a Szövetség fel kívánja hívni a figyelmet a zöldipar nélkülözhetetlen eredményeire, innovációkra, kutatásokra, ifjú tehetségekre, ezzel is inspirációt nyújtva mindazoknak, akik a környezetvédelem területén tanulnak, vagy tevékenykednek. Ez nem csupán hagyomány, hanem egy olyan szakmai platform által adományozott nyilvános elismerés, amely a díjazottakat a legjobb hazai zöld innovációk és gyakorlatok, életművek közül is kiemeli, az ágazatban tevékenykedők számára pedig példaként szolgál.

Minden évben egyre több – és témájában is egyre szerteágazóbb – jelölés érkezik a díjra, amely azt is jelenti, hogy nemcsak a díj ismertsége, hanem a díjra érdemes környezetvédelmi, zöldipari tevékenységek száma is növekedő tendenciát mutat. A 2023. évi díjra, annak három kategóriájára – vállalkozás, ifjúsági és egyéni – 32 pályázat érkezett be.

A 2023. évi díj vállalkozás kategóriájának nyertese a PURECO Kft. lett

A cég 100%-ban magyar tulajdonú vállalat, amely leányvállalataival együtt fejleszti, gyártja és értékesíti a fenntartható és megfizethető vízgazdálkodási megoldásait, termékeit és technológiáit több, mint 20 országban és 4 kontinensen. Főként saját fejlesztésű, részben szabadalmaztatott termékekkel és szolgáltatásokkal, melyek kiterjednek a csapadékvíz-gyűjtés, -kezelés, -tárolás, visszaforgatás területére, szennyvízkezelésre – gondoskodnak az élhető környezet megteremtéséről.  Egyedi szennyvízkezelési megoldásukkal, amely a Septopure® nevet viseli – és amely a csatornázatlan területek szennyvíztisztitására nyújt megoldást – felkerültek az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok felgyorsítását segítő technológiákat tartalmazó listájára. Számos, helyi relevanciával rendelkező vízkezelési megoldásokat kínál partnereinek a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át az üzemeltetésig, nemzetközi elismerést szerezve a magyar technológia, szaktudás számára. A díjat a Szövetség elnöke és dr. Kovács Péter, Magyarország Vízigazgatója, a Belügyminisztérium Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztályának vezetője adta át a nyertes vállalkozás vezetőjének, Horváth Attilának.

A díj ifjúsági kategóriájának díját Molnár-Dobrai Csenge vehette át a Szövetség elnökétől és dr. Bándi Gyulától, az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosának a Jövő Nemzedékek érdekeinek védelméért felelős helyettesétől. Molnár-Dobrai Csenge a Debreceni SZC Vegyipari Technikum tanulója. Csenge folyamatosan, autodidakta módon, valamint szakmai képzéseken is foglalkozik a fenntarthatóság témakörével. Mindemellett 2019 óta a Youth4TheFuture projekt vezetője, majd 2023-ban megalapította a Fiatalok a Fenntartható Fejlődésért Alapítványt, amely kuratóriumának elnöke is.

Molnar Dobrai Csenge

Az Alapítvány szorosan együttműködik környezetvédelmi szervezetekkel, gazdasági szereplőkkel, tudományos intézményekkel és ez a sokszínű partnerség erősíti a kezdeményezéseiket, a hazai ifjúsági közösségek felelősségvállalását.  Ezzel Molnár-Dobrai Csenge és az általa vezetett szervezet a jövő nemzedéket nemcsak informálja, hanem inspirálja a cselekvő részvételre, hozzájárulva a fenntartható jövő kialakításához, nemzeti és nemzetközi szinten.

A Környezet Védelméért díj egyéni kategóriájának díját dr. Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézete alapítójának adta át dr. Ágoston Csaba elnök és Raisz Anikó államtitkár.

Zlinszky János számos hazai és nemzetközi szervezetben képviselte a környezetvédelem érdekeit, közreműködött az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljai (SDG-k) kialakításában, mely célok jelentőségét a mai napig népszerűsíti és tanítja.

dr. Zlinszky Janos

Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teremtésvédelmi Kutatóintézetének munkája mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán Nemzetközi Vízpolitika és Vízdiplomácia témában, valamint a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tantárgyak tananyagfejlesztésében és oktatásában vesz részt.

A Szövetség elnöksége külön oklevéllel ismerte el a Compocity Kft. tevékenységét, amelyet Pancsa Emese ügyvezető vett át a Szövetség elnökétől és Raisz Anikó államtitkártól.

Compocity Kft. olyan innovációval tört be a zöldiparba, amely kézzelfogható segítséget nyújt a vállalatok, közösségek, magánszemélyek számára, hogy a gyakorlatban tapasztalják meg saját, fenntartható életmódjuk formálásának lehetőségeit. Az általuk fejlesztett eszköz, a CompoBot révén a közösségek, munkavállalók folyamatosan és játékosan kapcsolódhatnak az ESG célok eléréséhez, a gazdasági-természeti körforgást a cégkultúra részévé emelve.
A berendezéshez kapcsolódik a Compocity+ közösségközpontú mobilalkalmazás, amely kihívásokkal, a környezeti hatások nyomon követésével, játékosított funkciókkal ad visszajelzést a felhasználóknak a lábnyomukról, így mindennapi példákon keresztül egyéni és közösségi szinten is kötődést alapoz meg a zöld környezetért történő munkálkodásban.

compocity sajtofal

A Compocity Kft. célja, hogy ezt a komplex fenntarthatósági szolgáltatást bevezesse a hazai és nemzetközi vállalati kultúrába, átvezetve őket a zöldgazdaságba. A cég újabb elismeréseket szerez a magyar zölden gondolkodók és fejlesztők számára, felkínálva egy olyan lehetőséget a munkavállalói aktivitás és elköteleződés számára, amely révén bebizonyítják, hogy városi környezetbe integrálva is lehet értéket teremteni.

A díjak átadása után az est kötetlen részét és a remek hangulatot a magyar könnyűzenei élet egyik legmeghatározóbb zenei alakja, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Artisjus díjas énekes-gitáros-dalszerző Pély Barna és zenekara, a Pély Barna Band koncertje alapozta meg. Az Európa Hajóról látható páratlan budapesti panoráma pedig méltóan hozzájárult a díjátadó gála ünnepi atmoszférájához.