Környezetvédelem

Raisz Anikó: idén több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! programban

Idén 2373 helyszínen, több mint 108 ezren szedik a szemetet a TeSzedd! - Önkéntesen a Tiszta Magyarországért programban - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, a hétfőn indult, egyhetes programot záró sajtótájékoztatón.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Raisz Anikó közölte, a programra regisztrálók száma azt jelenti, hogy Magyarországon minden 10. ember a szabad idejét szemétszedésre áldozza. Ez pedig “óriási erőt képvisel” – fogalmazott az államtitkár. Kiemelte, az illegális hulladék rossz a gazdaságnak és rossz a környezetnek is. Előbbi kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az a hulladék, amit nem a normális hulladékgazdálkodás keretei között gyűjtenek vissza, az már vagy nem tud, vagy csak óriási költségek árán tud viszaforogni a körforgásba. Utóbbinál pedig jelezte, az illegális hulladék a vízbe, a talajba, a levegőbe kerülve nem csak az élővilág számára, hanem az emberek egészségére is káros lehet.

“Ne csak csináljuk meg a rendet, hanem tartsuk is meg!” – mondta az államtitkár, hozzátéve, az itt jelenlévők példamutatásukkal járulnak hozzá ahhoz, hogy “ne csak akciószerűen vigyázzunk a környezetünk tisztaságára, hanem állandóan”. Raisz Anikó megköszönte a programban résztvevő önkéntesek munkáját, akik együtt tesznek a tisztább, élhetőbb Magyarországért. A hegyvidéki helyszínen zajlott sajtótájékoztatót követően az önkéntesek – felnőttek és gyerekek – TeSzedd! feliratú zsákokba kezdték el gyűjteni a szemetet. Raisz Anikó arra kérte az önkénteseket, hogy csak a biztonsággal szedhető hulladékot – például műanyag palackokat – rakják a zsákokba. Az építési hulladékot, akkumulátorokat vagy fabútor darabokat fotózzák le a Hulladékradar applikáció segítségével, hogy azokat a hatóságok el tudják szállítani.