Környezetvédelem

Helyreállt az áramszolgálatás a Nyugat-Balkánon

Helyreállt az áramszolgálatás Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és a horvátországi Dalmáciában közel egy órával azután, hogy pénteken a 40 fokot meghaladó hőségben röviddel 12 óra után összeomlott az áramszolgáltatási rendszer.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Sasa Mujovic montenegrói energiaügyi és bányászati miniszter szerint a villamosenergia-rendszer regionális leállásának oka a nagy terhelés, a napi fogyasztás növekedése és a magas hőmérséklet következménye. A Vijesti.me montenegrói hírportál beszámolója szerint a villamosenergia-piaci átvitelirendszer-üzemeltetők európai hálózata (ENTSO-E) nemzetközi vizsgálatot indít, amely majd meghatározza, hol kezdődtek a problémák. Pénteken az első jelentések még arról szóltak, hogy Montenegróban keletkezett a hiba, később viszont már arról szóltak a hírek, hogy az összeomlást az Albánia és Görögország határán kialakult problémák okozták.

Horvát illetékesek szerint az összeomlás valamilyen mértékben egész Európát sújthatta, mert az energiarendszerek összekapcsolódnak egymással, és felelőtlenség feltételezésekbe bocsátkozni az európai szervek hivatalos vizsgálata előtt, ami általában sokáig, akár hat hónapig is eltarthat. Belinda Baluku albán energiaügyi miniszter megerősítette, hogy meghibásodás volt az Albánia és Görögország közötti összeköttetésben.