Megújuló energiaforrások

Afrikában már a napenergia is közreműködik a vakcinák szétosztásában

Jelenlegi pandémiás helyzetben minden akörül forog, hogy milyen módon lehetne minél gyorsabban vakcinák által biztosítani az immunitást.

Európában és Észak-Amerikában már szinte mindenütt megvannak a stratégiák arra vonatkozóan, hogy a műveletet miként hajtják végre, ugyanakkor gondolnunk kell azokra a szegényebb országokra is, ahol nincs meg a megfelelő infrastruktúra a helyzet kezelésére. A vakcinák viszont nagyon érzékenyek a környezeti hőmérsékletre, így gondot okozhat azok tárolása az áramellátási gondokkal küzdő térségekben. Mi lehet ilyenkor a megoldás? Hát nem más, mint a napelem!

JELENTŐS PROBLÉMÁKBA ÜTKÖZTEK AFRIKÁBAN

Afrikában számos olyan térség található, ahol vagy nincs még kiépített elektromos hálózat, vagy éppen annak működése igen megbízhatatlan. Ez a mindennapi életet is megnehezíti, de jelenleg olyan kihívást is jelent a koronavírus leküzdésében, amire megoldást kellett találni. Ahogy a bevezetőben már utaltunk rá, a vakcinagyártók szigorú tárolási előírásokat szabnak meg a kifejlesztett oltásokkal kapcsolatban. Ezt viszont szinte lehetetlen biztosítani Afrika igen meleg vidékein, ahol áramellátási gondok adódnak. Éppen ezért megoldást kellett találni a problémára.

Fontos azt is tudni, hogy rengeteg afrikai országnak már a megfelelő mennyiségű oltóanyag beszerzése is okoz, még ha van is megfelelőnek titulált oltóanyag. A közelmúltban a COVAX mellett az Afrikai Unió is beszerzett 270 millió vakcinát a kontinens lakó számára, de ez jelenleg a kontinensen élők 1/5-nek beoltásához elegendő csupán.

A vakcinák tárolása a gazdagabb Afrikai államokban többé-kevésbé megoldott, de a szegényebb régiókban alternatív megoldás után kellett nézni. Afrika hatalmas kontinens, viszont infrastruktúrája nagy hiányosságokat mutat. Ezért ez a helyzet igazi kihívást állított a vakcinák hűtött szállítása és a felhasználás helyén történő tárolása. Alapesetben a hideg ellátási láncot a hűtődobozos járművek és hűtőházak biztosítják majd. Az oltás a következő úton jut el a gyártótól a lakosokig:

  • a gyártó hűtődobozos teherautóval a reptérre szállítja az oltóanyagot,
  • innen az egész a nemzeti vakcinaraktárba kerül,
  • majd átszállításra kerül helyi raktárházakba,
  • onnan a helyi egészségügyi központba viszik,
  • végül pedig oltópontra szállítják, ahol az oldások beadása történik.

A legnagyobb problémát pedig az utolsó pont jelenti. Tudni kell, hogy a Pfizer vakcinát -75 °C, a Moderna oltását pedig -20 °C-on kell tárolni, ami Afrikában gyakorlatilag lehetetlen feladat. Ennél kedvezőbb a AstraZeneca oltóanyaga, amit csupán 2-8 °C-on kell tartani. A hűtés nélkül viszont a vakcina elveszíti hatékonyságát és tönkremegy. Ezért technológiai fejlesztésekre van szükség.

A MEGOLDÁS: NAPENERGIA

Afrikában a népesség közel fele, 600 millió ember él olyan élethelyzetben, ahol nincsen megbízhatóan működő, vagy kiépített áramszolgáltatás. Szinte elképzelhetetlen európaiként elképzelni, de ezeken a helyeken ilyen körülmények között is működnek egészségügyi ellátóhelyek. Ezért is kell ilyen helyzetekben a napenergiát segítségül hívni. A napelemes rendszerek segítségével biztosítani lehet az épületek és a bennük található berendezések áramellátását. Jelen helyzetben, pedig a nagy áramigényű fűtőberendezések működéséhez is hozzá tudnak járulni a napelemek.

A PEG Africa egy napenergiával működő eszközöket kínáló cég éppen ezért olyan napelemekkel működtethető megoldások kifejlesztésébe kezdett, amelyek lehetővé teszik az „áramhiányos” térségekben is az oltópontok működtetését. Jelenleg egy pilot programot futtatnak, de azt ígérik a nyárra már kontinensszerte alkalmazhatók lesznek a napelemekkel működtetett hűtő- és fagyasztórendszereik.
Megoldást nyújthat még egy Gricd nevezetű nigériai startup is, ami olyan hordozható fagyasztódobozokat fejleszt, amely -20 °C-os hőmérsékletet tud biztosítani.

Ezek a dobozok 15-100 literesek lesznek, melyekbe legalább 200 adag vakcina biztonságosan tárolható. A fagyasztó működését egy napelemes motor biztosítja majd. A kisebb hűtődoboz további nagy előnye, hogy könnyedén szállítható, sőt GPS-szel, hőmérséklet- és páratartalommérővel is rendelkezik. Vélhetően rövid időn belül a WHO is kiadja az engedélyt a termék tömeggyártására, ami sokat segít majd a koronavírus elleni küzdelemben.