Öko-drive

A világ legnagyobb elektromos autó töltőhálózata vajon hol épül?

Hiába az elektromos autók, ha nincs meg hozzájuk a szükséges infrastruktúra. Egy ausztrál tagállam ezt felismerve döntött úgy, hogy kiépíti a világ egyik leghosszabb elektromosjármű-hálózatát.

Nyugat-Ausztrália belevág a világ egyik legnagyobb, az elektromos járműveket segítő infrastruktúra létrehozásába – számol be az ABC. A helyi kormányzat korábban bejelentett egy 300 millió dolláros programot, melynek célja, hogy 2050-re elérjék a szénsemlegességet, az új projekt ezen kezdeményezés része. Hogy motiválják az embereket az elektromos járművek vásárlására, 21 millió dollárból kiépítik Ausztrália legnagyobb gyorstöltő rendszerét. Dave Kelly információ- és kommunikációtechnológiai miniszter szerint a hálózatnak köszönhetően Esperance-től Perthig lehet majd utazni elektromos járművel – ez egy közel 700 kilométeres utat jelent.

Az államban jelenleg mintegy 1500 elektromos jármű van forgalomban, ez a teljes flotta 1 százalékát teszi ki. Mivel a becslések alapján 5-10 éven belül az elektromos járművek ára eléri a hagyományos járművekét, gyors növekedésre számítanak. Ez megköveteli, hogy az infrastruktúra is felkészüljön a kiszolgálásra.

A kormány a klímaprogram keretében 100 millió dollárból egy 100 megawattos óriásakkumulátort is létre fog hozni Kwinanánál, melynek feladata a napenergia tárolása, illetve a hálózat stabilitásának biztosítása lesz. Az akkumulátor 2022 szeptemberére készülhet el. Az állam további 15 millió dollárt fordít széntárolásra, illetve 28 milliót a hidrogénprojektekre.

Mark McGowan nyugat-ausztráliai miniszterelnök úgy véli, hogy az iparral való szoros együttműködés miatt nem lesz szükség a zéró kibocsátás törvényi szabályzására. A helyi Környezetvédelmi Tanács ugyanakkor máshogy látja, a csoport szerint Ausztráliában Nyugat-Ausztrália az egyetlen állam, ahol nő a szénkibocsátás, a kormány pedig nem tesz konkrét lépéseket a jelenség ellen. A tanácsnál úgy gondolják, hogy Nyugat-Ausztrália sikertelensége az egész ország klímaügyi harcára komoly negatív hatást gyakorolhat, éppen ezért további, a jogszabályokra is kiterjedő intézkedésekre lesz szükség.