Megújuló energiaforrások

Naperőműhöz kapcsolódó energiatároló rendszert fejlesztenek magyar mérnökök

A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma 1,2 milliárd forint támogatást nyert el a bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia kifejlesztésére - közölte a kft. az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium által, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal útján meghirdetett pályázaton elnyert összegből támogatott projekt célja egy innovatív elektrolizáló technológia, majd egy nagy nyomású hidrogén-palacktöltő rendszer integrációja Magyarország egyik legnagyobb naperőművével. A projekt választ ad arra, hogy mi az optimális villamossági integrációs módszer a naperőmű és az elektrolizáló között, amely biztosítani tudja a hatékony, stabil és gazdaságos működést.

Ugyancsak kidolgozzák, hogy miként kapcsolható ez a hidrogéntermelő rendszer egy nagynyomású tároló és palacktöltő rendszerhez, az értéklánc továbbvitele érdekében. Ez utóbbi különösen fontos a fenntarthatóság érdekében, mivel a zöld energiával előállított hidrogént nagy nyomású palackokban értékesíteni kívánják – tették hozzá. A közlemény szerint a fejlesztés keretében létrehoznak egy tudományos és piaci megalapozottságú pilot üzemet, amelynek felhasználásával létrejön az a tudás, amelyet más hazai gazdasági szereplők is hasznosíthatnak.

A technológiai bázis kiépítésén túlmenően a terület jogi, gazdasági, és iparjogvédelmi hátterének alapos elemzését is elvégzik – tették hozzá. A partnerek szoros együttműködésével a legmodernebb technológiákat adaptálják és fejlesztik tovább. Ezen túlmenően az integrációval olyan új technológiai megoldások jönnek létre, amelyek jelenleg nem érhetőek el kereskedelmi forgalomban – fogalmaznak a közleményben. A projekt eredményeképpen kialakulnak a kompetenciák, amelyek az esetleges további méretnövelést megalapozzák, amit indokol a naperőművi kapacitások dinamikus növekedése – jegyezték meg.

E folyamatok együttesen hozzájárulnak Magyarország versenyképességéhez a következő konjunktúraciklus során, a projekt céljai összhangban vannak a Klíma és természetvédelmi akciótervben megfogalmazott naperőműfejlesztési tervekkel, valamint a Nemzeti energia stratégia egyik fő célkitűzésével, az energetikai innovációban rejlő és a klímaváltozáshoz kapcsolódó gazdaságfejlesztési lehetőségek kihasználásával – áll a közleményben. A március elején indult projekt várhatóan 2023 februárjának végére készül el.