Megújuló energiaforrások

Sikeres a napelemes tetőcserép, de alig lehet kapni

A Tesla-vezér egy befektetői megbeszélésen ismerte el, hogy a vállalat sok esetben nem tudja pontosan megbecsülni a telepítés költségét, ezért tapasztalnak egyes ügyfelek árnövekedést.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója hétfőn arról beszélt, hogy a vállalata több hibát is vétett napelemes tetőcserepeinek projektjében , írja az alternativenergia.hu. Ez komoly költségnövekedéshez és csúszáshoz vezetett bizonyos ügyfeleknél. Musk egy, a befektetők számára tartott konferenciahíváson azt mondta, a cég napelemes cserepei iránt óriási a kereslet, melyet nagy erőkkel próbálnak kielégíteni. A vállat a közelmúltban tette közzé az első negyedévre vonatkozó gazdasági jelentését, ez alapján az érintett periódusban 494 millió dollárnyi energiatermelő és tároló terméket értékesítettek. A divízió összességében ugyanakkor még mindig nem nyereséges.

Az elmúlt időszakban többen arra panaszkodtak, hogy a Tesla a telepítéskor megemeli a beszerelés költségét. Musk szerint a cég szakemberei bizonyos tetők esetében nem jól mérik fel a munka nehézségét. Mint mondta, a tetők nagyon változatosak, ha egy szerkezetben kiemelkedés van, az alatta húzódó struktúra problémás, vagy nem elég erős, az akár két-háromszorosával is növelheti a telepítés korábban becsült árát. A milliárdos kiemelte: amennyiben az ügyfél az emelkedés miatt mégsem akarja megvásárolni a cserepeket, a cég garantálja a pénzvisszatérítést.

Musk 2016-ban rántotta le a leplet a Tesla napelemes cserepének prototípusáról. Sajtóértesülések alapján a termék ekkor még nem működött megfelelően, ezt utóbb a milliárdos is elismerte a maga laza módján. A technológia azóta viszont rengeteget fejlődött, a cserép a Tesla Powerwall otthoni akkumulátorával kombinálva egyre több háztartásban jelenik meg. Musk úgy véli, a pozitív eredményeket csak a SolarCity nevű céggel történő egybeolvadásnak köszönhetően érhették el. A Tesla-vezér szerint a cég idén a korábbiaknál több napelemes tetőt telepít majd, emellett többször fogják csomagban adni a cserepeket az otthoni akkumulátorral. „Ez a hosszú távú megoldás egy fenntartható energetikájú jövőért” – mondta.