Öko-drive

Diploma helyett, a kivételes képesség a mérvadó – vallja Elon Musk

Elon Musk a Dél-afrikai származású, 48 éves milliárdos amerikai üzletember, feltaláló, repülőmérnök, programozó, több meghökkentő üzleti vállalkozás tulajdonosa és részvényese. Élete kész regény, pályájának sikertörténetét minden kontinensen jól ismer az üzleti világ. Édesanyja kanadai származása révén 17 évesen költözött Kanadába szülőhazájából, a Dél-afrikai Köztársaságból, azzal a céllal, hogy közelebb kerüljön ahhoz a helyszínhez, az USA-hoz, […]

Elon Musk a Dél-afrikai származású, 48 éves milliárdos amerikai üzletember, feltaláló, repülőmérnök, programozó, több meghökkentő üzleti vállalkozás tulajdonosa és részvényese. Élete kész regény, pályájának sikertörténetét minden kontinensen jól ismer az üzleti világ. Édesanyja kanadai származása révén 17 évesen költözött Kanadába szülőhazájából, a Dél-afrikai Köztársaságból, azzal a céllal, hogy közelebb kerüljön ahhoz a helyszínhez, az USA-hoz, ahol majd az álmait megvalósíthatja. Hozta magával a szüleitől és a nagyszüleitől látott életmintát és példát, azt az igényt, amely elviszi vállalkozói szellemének és érzületének kiteljesedéséhez.

Karrierje még szülőföldjén kezdődött, amikor gyerekfejjel, 12 évesen megírta első játékprogramját, összesen 500 dollárt keresett ennek eladásából. 

Később öccsével Kimbal Muskkal 1995-ben megalapította a ZIP2 nevet viselő internetes vállalatot. Ezt a céget 1999-ben 341 millió dollárért eladta a Compaqnak, a pénzt pedig a PayPal létrehozásába fektette, amelyet 2002 októberében az eBay 1,5 milliárd dollárért vásárolt fel. Ezután Musk megalapította a SpaceX céget. Célja az volt, hogy egy űrkapszulát fejlesszen ki, amely később akár embereket is szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. Mintegy tíz évig dolgozott a fejlesztésen, végül erőfeszítését siker koronázta. A Dragon nevű űrhajó precízen Föld körüli pályára állt, majd hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz 2012-ben. Jelentős állomás volt üzleti pályafutása során, amikor egyik legfontosabb projektjébe 2004-ben 6,5 dollárt fektetett be magánvagyonából.

Történt ugyanis, hogy a Martin Eberhard, Marc Tarpenning és Ian Wrigh által 2003-ban alapított Tesla Motors autógyártó startup víziójában Musk volt az a befektető, aki fantáziát, sokat ígérő lehetőségeket, eredményeket látott az elektromos autók fejlesztésében és gyártásában, töltésükhöz szükséges töltőhálózat kiépítésében. Következésképpen, azonosult és egyetértett azzal a céllal, hogy a fejlesztés az amerikai olajfüggőség csökkentését eredményezi. A cég főrészvényese lett befektetésével és egyben megszerezte a vállalat elnöki posztját. S miután a hosszútávú perspektívát látott ebben a fejlesztésben, újabb több tízmillió dollárt áldozott az ígéretesnek tartott projektbe. Csapata, Muskkal az élen rendkívül fontosnak tartja, hogy folyamatosan tájékoztassa az üzleti világot, az irántuk érdeklődő szakembereket és részvény tulajdonosokat a Tesla legújabb fejlesztéseiről, nemzetközi terjeszkedéséről és a részvények alakulásáról.

Komoly hírértékűnek tekinti ezeket az információkat, de jelenleg legalább ennyire előtérbe helyezi, hogy mind szélesebb körben ismertesse, melyek azok az elengedhetetlen követelmények, amelyeknek meg kell felelnie annak a jelentkezőnek, aki a cégcsoportnál akar elhelyezkedni. Minden fórumot megragad arra, hogy kifejtse markáns nézeteit, miszerint a diploma helyett a potenciális jelöltekben a „kivételes képességet” keresi. Az a véleménye: Ha vannak kivételes eredmények a múltban, akkor valószínű, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.” Nem rejti véka alá meggyőződését, hogy nem a legkiválóbb főiskolán, egyetemen szerzett diploma a mérvadó amikor a leendő alkalmazottját az állásinterjúkor értékeli.

Több alkalommal megjegyezte: „Ha valaki nagyszerű egyetemet végzett, ez azt jelentheti, hogy képes lehet majd nagy dolgokra, de nem feltétlenül ez a helyzet. Bil Gates, vagy Larry Ellison, Steve Jobs például nem fejezték be az főiskolát, de ha valaha is esélyem lett volna velük dolgozni, nem gondolkodtam volna a választáson.” Szakmai hitvallása szerint, a kiválasztási folyamat során nem az egyetemi végbizonyítvány a perdöntő, hanem sokkal többet nyom a latban a kiemelkedő képességek igazolása, írta az alternativenergia.hu hírportál. .

Két témakört tart a legfontosabbnak a jelöltek faggatásakor. Eszerint: az eddigi karrier összefoglalása, és az eddigi legnagyobb kihívást jelentő probléma megoldásának alapos ismertetése. Musk azt állítja: „Ha egy interjúalany nem volt felelős a probléma megoldásáért, akkor az a személy nem ismerheti a témával kapcsolatos pontos válaszokat.” A neves üzletember azt is vélelmezi, hogy a hagyományos iskoláztatás avitt, idejétmúlt, megreformálása elengedhetetlen.

Szerinte, a gyakorlati munkára, az életszerű tevékenységekre és a problémamegoldásra kéne megtanítani a diákokat. Nem a sok felesleges elméleti ismeret elsajátítása legyen a cél, hanem élet valós dolgaiban való eligazodás. Hiteles ember kijelentései mindezek. Élettapasztalata, sikeres pályájának történései mondatják ki vele a változtatás szükségességét. Érdemes rá odafigyelni mind az oktatás jövőjéért felelős politikusoknak, mind az üzleti körökben érintett vezető szakembereknek.