Megújuló energiaforrások

Mire használják a sivatag közepén a napelemeket?

Napelemek segítségével állítanak elő ivóvizet Jordániában, a Zero Mass Water startup szerkezetével

Elsőre nem is gondolnánk, de az atmoszféra igen komoly mennyiségű, nagyjából 3100 köbméter vizet tartalmaz gőz formájában, ami felhasználható lenne olyan helyeken is, ahol a cseppfolyós víz nem áll rendelkezésre.  Erre az elméletre alapozva hozta létre a Zero Mass Water elnevezésű startup azt az eszközt, ami a levegőből hoz létre ivóvizet. A gép már túl van az éles bevetésen is és rendkívül jó eredményeket produkált. II. Abdullah Jordán király megbízásából a sivatagos országban több helyen is telepítettek ilyen eszközöket, illetve még a párás klímájú Ecuadorban is működnek a Zero Mass Water gépei. Ez a berendezés segítette a jordániai és libanoni menekülttáborokban a bevándorlókat, hogy fogyasztásra is alkalmas ivóvízhez juthassanak. A „vízgyártó” gép még nem kapható kereskedelmi forgalomban, viszont a startup rövid időn belül tervezi már a tömeggyártás megindítását.

MIKÉNT IS MŰKÖDIK A BERENDEZÉS

Az egész berendezés működésének a kulcsa a napenergia. A berendezés külső megjelenésénél is az első feltűnő alkatrész a tetejére szerelt napelempanel. Ez az egység megtermeli a víz előállításához szükséges hőt és elektromosságot. A megtermelt energiával a passzív egységek pedig kivonják a levegőből annak nedvességtartalmát. A feltalálók nem árulták el, hogy mi az, és milyen anyagból készült az a különleges eszköz, ami lehetővé teszi a vízpára összegyűjtését.

A működési elv viszont hasonló a sótartókban elhelyezett rizsszemekéhez, vagyis a környezetben található nedvesség elszívása. Az eljárás során lecsapódó párát a berendezés a folyadékot különböző ásványi anyagokkal keveri el, annak érdekében, hogy az ivóvíznek megfelelő pH értéket vegye fel. Az így kinyert víz ásványvíz minőségű és biztonságosan fogyasztható, vagy további felhasználásra alkalmazható. A „gyártott” víz a napelemek alatt elhelyezkedő rekeszben gyűlik össze. Egy-egy berendezés kapacitása 30 liter. A tartályra egy csapot is szereltek, hogy így azonnal hozzáférhető lehessen az emberek számára.

A SZERKEZET ELŐNYEI

A berendezésnek számos előnye van, amit a következőkben össze is gyűjtöttünk. A Source névre keresztelt eszköz:
– megvásárlásán túl a víz előállítása nem jár költségekkel
– lehetővé teszi a vízhiányos területeken az ivóvíz előállítását,
– bármilyen éghajlaton alkalmazható, ugyanolyan hatékonysággal üzemeltethető,
– működtetéséhez csak napfényre van szükség,
– a gyártási folyamat nem jár károsanyag-kibocsátásssal, környezetbarát a technológia.