Megújuló energiaforrások

Jobban bírják a hideget a napelemek, mint eddig hitték

A norvég kutatók éves összevetést alkalmaztak, figyelembe vették a hőmérséklet, a páratartalom és az ultraviola sugárzás kombinált hatását a polikristályos modulok degradációs sebességének értékelésénél -0,43%-os hőmérsékleti együttható mellett, a Norvégia keleti részében elhelyezett modulokat legfeljebb 10 fokos szögben döntötték meg.

Azt találták, hogy ezeknél a moduloknál az éves degradáció sebessége a 0,1 és 0,19% közötti tartományba esik, ami 0,4%-kal kevesebb, mint a más éghajlatú területeken üzemelő panelek esetében. Az északi területeken elhelyezett kristályos szilícium napelem modulok degradációja kisebb fokú, mint a más földrajzi szélességen és éghajlaton vizsgáltaké, ez derült ki az Oslói Egyetem Energia Technológiai Intézete (Institute for Energy Technology at the University of Oslo) által nemrégiben folytatott kutatásból. A norvég tudósok egy 370 kW-os kereskedelmi forgalomban kapható, polikristályos modulokból álló napelemes rendszer teljesítményét vették górcső alá, -0,43%-os hőmérsékleti együtthatóval, a felszerelésnél hozzávetőlegesen 10 fokos dőlésszöget alkalmaztak, a helyszín pedig Norvégia keleti része volt. A termelési és a környezeti adatokat öt percenként rögzítették öt éven keresztül, 2015. januárja és 2019 decembere között. A fotovoltaikus rendszer kereskedelmi célú üzemeltetése 2014 szeptemberében indult, írta az mnnsz.hu.

A kutatók az év alapú összevetésre támaszkodtak, és a modulok degradációjának sebességét úgy számították ki, hogy összevetették teljesítményüket az egy évvel korábbival. A mért adatok azonban hiányoztak 2018 öt hónapjára vonatkozóan, amely csökkentette a 2017-es és a 2019-es adatok felhasználhatóságát. „Mivel a rendszer teljesítményének összehasonlításra az egyes évek azonos időszakának figyelembe vételével kerül sor, a módszertan biztonsággal használható a beesési szög (angle-of-incidence, AOI) által előidézett szezonalitás és a spektrum veszteség valamint a szennyeződés miatti veszteségek kivédésére” – magyarázták. „A rendszer teljesítményének mérése az áramteljesítmény indexen (power performance index, PI) alapul, ami a mért áram és az elvárt áram hányadosa.

A modell magában foglalja a hőmérséklet, a páratartalom és az ultraviola sugárzás kombinált hatását. Ezekre a mérési eredményekre támaszkodva a tudósok megállapították, hogy a napelem modulok éves degradációja a 0,1 és 0,19% közötti tartományba esik, míg a világ többi részén mért degradáció a 0,5 és 0,6% közötti tartományba. „Az, hogy sikerült megállapítani a feltételezettnél alacsonyabb degradációs sebesség tényét az északi területeken, befolyással lesz az energia fajlagos költségére [levelized cost of energy, LCOE], és arra, hogy a napelemek telepítése fel fog gyorsulni az északi és a hasonló területeken” – vonták le a következtetést a tudósok.