Megújuló energiaforrások

Ezzel a módszerrel javulhat a napelemek hatékonysága

Hongxia Wang és kollégái az alapanyagot egy Brisbane-ben működő fodrászattól szerezték be, a kész szénpontokból pedig olyan „páncélt” alakítottak ki, amely képes növelni a perovszkit napelemes cellák teljesítményét.

A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) kutatói emberi hajból hoztak létre nanoméretű szénpontokat – írta az alternativenergia.hu. A perovszkit napelemek a fotovoltaikus eszközök újabb generációjához tartoznak. Bár a technológia előtt még a fejlesztés hosszú útja áll, sok szakértők szerint a perovszkit jelentheti a jövő hatékonyabb, könnyebb, rugalmasabb, sokrétűbb és olcsóbb napelemeinek alapját. A fő problémát egyelőre az instabilitás és az előállítás költsége okozza, de nap mint nap születnek olyan felfedezések, melyeknek köszönhetően a rendszerek egyre jobbá válnak.

Prashant Sonar, a QUT munkatársa csapatával egy tavalyi kísérletben igazolta, hogy a hajmaradékok porításával és 240 Celsius-fokra történő melegítésével szén nanopontok hozhatóak létre. A kutatók azt is bebizonyították, hogy ezek felhasználásával burkolatok alakíthatóak ki az okoseszközök számára. Wangék korábban azt fedték fel, hogy a nanostrukturált, szén alapú anyagok növelhetik a cellák teljesítményét. A két csoport az elmúlt időszakban együtt kezdett el dolgozni, hogy kiderítsék: miként alkalmazhatóak a szénpontok a perovszkit technológiában.

Az eredmények alapján a cellák gyártása során egy szénpontokból álló oldat felvitelével egy hullámszerű perovszkit réteg jön létre. Wang szerint a megoldással egyfajta páncél alakul ki, amely megóvja a perovszkitet a környezeti hatásoktól, például a nedvességtől. A kutatók szerint a szénpontoknak köszönhetően a rendszer hatékonysága és stabilitása is javul. Wang 20 éve foglalkozik napelemekkel, és közel egy évtizeddel ezelőtti feltalálásuk óta kifejezetten a perovszkit cellákra fókuszál. Mint mondta, végső céljuk az, hogy olcsó, könnyen hozzáférhető, könnyű és tartós napelemeket alkossanak. A mostanihoz hasonló kutatások egy-egy lépéssel közelebb visznek ehhez a célhoz.