Megújuló energiaforrások

2021-ben fordulat jöhet a napelemek világában

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint immár a napenergia a legolcsóbb energiaforrás az áramtermelésben. Mindez meglepő, hiszen a technológia főként 15-25 százalékos, nem túl hatékony paneleken alapul.

Sok szakértő véli úgy, hogy a napenergia jövőjét a perovszkit ásványt hasznosító fotovoltaikus cellák jelentik. Az ilyen napelemekkel régóta folyik a kísérletezgetés, egyelőre azonban nem érték el az áttörést. 2021 ugyanakkor fordulópontot jelenthet a technológia történetében. Vajon mire lenne képes az emberiség, ha a perovszkit napelemekkel sikerülne a 30 százalékos hatékonyságot is elérni? Az amerikai Villamos és Elektronikai Mérnökök Intézetének oldala szerint nem kell sokat várnunk, hogy megtudjuk a választ.

2021 elején már nem is tűnik olyan távoli célnak, hogy átlépjük a 30 százalékos álomhatárt. Decemberre az Amerikai Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) igazolta az angol Oxford PV új rekordját: a világhírű egyetem startupja perovszkittal vont be egy hagyományos cellát, a tandem rendszer pedig a beérkező napsugárzás 29,52 százalékát tudta árammá alakítani. Az NREL szerint a hagyományos, szilícium alapú cellák maximuma csak 27,6 százalék körül lehet. Az Oxford PV célja az, hogy négy éven belül elérje a 33 százalékos hatékonyságot.

Jó hír, hogy a startupnak vannak vetélytársai, melyek közül kiemelkedik a Helmholtz-Zentrum Berlin. A német intézet csapata 29,15 százalékos hatékonyságú tandem cellát hozott létre, és ha minden jól alakul, idővel a 32,4 százalékot is elérhetik. Természetesen a fentieken kívül rengeteg csoport dolgozik még a perovszkit hasznosításán.

Az ilyen napelemek eleinte instabilak és könnyen roncsolódóak voltak, és bár a technológiának van még mit fejlődnie – a környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságot például jelentősen növelni kell –, már most látszik, hogy jó úton haladnak a szakértők. Könnyen elképzelhető, hogy 2021 elhozza az áttörést a perovszkit cellák történetében, ezt követően pedig már csak néhány évre lehet szükség, hogy a piacon is megjelenjen a napelemek új, minden korábbinál megbízhatóbb generációja.

 

Kép: Oxford PV