Megújuló energiaforrások

Elon Musk a bíróságra megy, a napelemes cég felvásárlása miatt

A Tesla alapítója, Elon Musk Delaware-i bíróságok elé fog állni ebben a hónapban, mivel ő az egyetlen megmaradt alperes a körülbelül 2,2 milliárd dolláros ügyben.

Ha felelősnek találják, akkor ez az ítélet minden idők legnagyobb vállalatvezetőre kiszabott büntetései közé fog tartozni. A vád arra vonatkozik, hogy a nagy telepítéssel foglalkozó cég, a SolarCity Tesla általi felvásárlása kísérlet volt a Musk unokatestvérének tulajdonában álló problémás cég megmentésére, ennek a cégnek Musk volt a legnagyobb befektetője és elnöke is. A részvényesek által benyújtott kereset azzal is vádolja a Tesla igazgatóságát, hogy felületesen megközelítést alkalmaztak a vállalatirányítás terén. A per jórészt a SolarCity felvásárlásának miértje körül forog elsősorban. A SolarCity-t 2006-ban Peter és Lyndon Rive alapította, amelyre unokatestvérük, Elon Musk bátorította őket. Mire a Tesla felvásárolta a céget, Musk kezébe került a cég 22,2%-a, és ő lett az igazgatóság elnöke. Bár 2016-ban a legnagyobb egyesült államokbeli telepítő lett 730 millió USD összegű rekord árbevétellel, gyűltek az adósságok is, abban az évben nettó 822 millió USD veszteséget könyveltek el. A felvásárlás évére a vállalat összesen 1,5 milliárd USD adósságot halmozott fel.

A SolarCity üzleti modellje a marketingre épült, súlyos összegeket költöttek hirdetésekre és közvetlen értékesítésre, miközben végig alacsony árfekvésű, előzetes költségekkel nem járó, hosszú távú lízingeket kínáltak. A felvásárlást követően módosult a stratégia, mivel a Tesla elkezdte megnyirbálni a marketing költségeit, és a közvetlen értékesítésről áthelyezte a hangsúlyt a honlapon keresztül és az üzletben folyó értékesítésre. Musk egy az üggyel kapcsolatos 2019-es vallomásában megjegyezte, hogy a közvetlen értékesítés és a többi értékesítési csatorna nem illeszkedett a Tesla márkanevéhez. Vallomásában Musk azt is megemlítette, hogy a Tesla 3-as modelljénél felmerült problémák miatt helyezték át a SolarCity dolgozónak jelentős többségét, hogy támogassák a cég járműgyártási tevékenységét. Nem tudta pontosan megerősíteni, hogy mekkora hányadát helyezték át a dolgozóknak.

A Tesla áramtermelési részlege jelenleg főként az otthoni energiatárolási rendszerre, a PowerWall-ra összpontosít. Tavaly ez a termék tette ki az áramtermelési részleg 1,99 milliárd dolláros árbevételének legnagyobb hányadát. Időközben visszaestek a szolár telepítések, 2020-ban csak 205 MW telepítésére került sor, amely töredéke a SolarCity által 2016-ban csatasorba állított 803 MW-nak. A Tesla szolár tető programjának kidolgozása más irányba vitte a dolgokat, mint a SolarCity modellje. A SolarCity a legnagyobb gyártók paneleit és berendezéseit telepítette, és arra törekedett, hogy az ügyfelekkel hosszú távú bérleti megállapodásokat írjon alá. A Tesla szolár programja jelenleg a közvetlen értékesítést preferálja, és a „szolár tető” telepítésekhez saját napelem tetőcserepeit használja fel. A SolarCity felvásárlás része volt egy Buffalo-i panelgyártó üzem megvétele is. A Tesla az évi 1 GW-os szolár termelést célozta meg, de partnere, a Panasonic, azóta kihátrált a projektből. Jelenleg nem tiszta, hogy a Tesla milyen mennyiségben gyárt paneleket vagy tetőcserepeket a létesítményben, írta az mnnsz.hu.

Bár egyetlen befektető sem vonhatja kétségbe a tényt, hogy a Tesla drámaian megnövelte a részesedést, mégis a SolarCity ügylet valahogy mégsem úgy sült el, ahogy egyesek, többek között Musk előre jelezte. 2016-ban Musk a vételt „eléggé átalakítónak” minősítette, azonban júliusi meghallgatásán jelentős feltételezett károkozás vádjával kell szembenéznie.