Megújuló energiaforrások

MEKH: júliusban is nőtt a napenergiából termelt villamos energia mennyisége

Júliusban 32,1 százalékkal több villamos energiát termeltek a napelemek, mint egy éve - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A júliusi primerenergia-termelés mennyisége 33,34 petajoule (PJ), növekedése 0,57 PJ tavalyhoz képest. Ezen belül az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,12 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó energiatermelés 0,87 PJ-lal nőtt, míg az elsődleges fosszilis energiahordozóké 0,30 PJ-lal, az egyéb nem megújuló forrásokból származó 0,12 PJ-lal csökkent. A havi primerenergia-felhasználás elérte 71,82 PJ-t, az előző év azonos időszakához képest 5,03 PJ-lal csökkent. A karbonmentes energiaforrásokból származó felhasználás ugyanakkor 1,06 PJ-lal emelkedett, és minden fosszilis energiahordozó felhasználása csökkent, együttesen 4,92 PJ-lal. Az egyéb nem megújuló energiahordozók felhasználása 0,18 PJ-lal mérséklődött, valamint a villamosenergia nettó importja is csökkent 1,01 PJ-lal.

A júliusi bruttó villamosenergia-termelés 3251 gigawattóra (GWh), éves növekedése 3,2 százalék. A nukleáris forrásból származó termelés 5,8 százalékkal, az egyéb forrásból származó 7,5 százalékkal, a megújuló forrásoké 16,2 százalékkal nőtt, a fosszilis alapú 10,4 százalékkal csökkent. A megújulók termelésének csaknem háromnegyedét, a teljes bruttó villamosenergia-mennyiség 20 százalékát napenergia biztosította, az ebből termelt villamos energia a mindenkori legnagyobb júliusi értéket eredményezte. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4016 GWh, csaknem 4,3 százalékkal alacsonyabb 2021 azonos időszakához képest. A földgáz júliusi felhasználása 13,93 PJ-ra csökkent, a különbség 9,3 százalék tavalyhoz képest – olvasható a közleményben. Az energiastatisztikai összesítés a MEKH honlapján olvasható.

 

mti