Megújuló energiaforrások

Kezd láthatóvá válni a hazai naperőművek termelése

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint áprilisban több mint tizedével csökkent a földgáz belföldi felhasználása a tavalyi év azonos időszakához képest, az országos primerenergia-felhasználás pedig 91,75 petajoule (PJ) volt, amely 2,24 PJ-lal alacsonyabb az előző év áprilisi adatokhoz képest.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A hivatal MTI-nek küldött csütörtöki közleményében kifejtette, az országos primerenergia-termelés 2022 áprilisában 38,97 PJ volt, amely közel azonos szinten maradt az előző év azonos időszakához képest. Részletezték, áprilisban az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,52 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó termelés 0,12 PJ-lal emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,52 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az országos primerenergia-felhasználás 2022. április hónapban 91,75 PJ volt, amely 2,24 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül, a megújuló energiaforrásoké 0,73 PJ-lal emelkedett, míg a fosszilis energiaforrások felhasználása 3,30 PJ-lal, az egyéb nem megújuló forrásoké 0,25 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 29,3 PJ volt, amely 11,2 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. 2022 áprilisában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3933 gigawattóra (GWh) volt, amely 2,1 százalékkal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest. A bruttó villamosenergia-termelés 2990 GWh volt, amely 1,4 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés kismértékben, 0,8 százalékkal emelkedett, míg a fosszilis alapú 15,4 százalékkal, az egyéb forrásból származó pedig 18,6 százalékkal csökkent az előző év áprilisához képest.

A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 15,8 százalékkal nőtt – közölte az energiahivatal. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 62,8 százalékát a napenergia, 22,2 százalékát a biomassza forrás, 9,5 százalékát pedig a szélenergia biztosította. A megújuló energiaforrásból származó villamos energia a napelemek által termelt kivételével minden megújuló energiaforrás esetében csökkent a megelőző év azonos időszakához képest. A napelemek által termelt villamos energia mennyisége 39 százalékkal nőtt – tájékoztatott a MEKH.