Megújuló energiaforrások

Az Európai Bizottság gázkereslet-csökkentést biztosító jogszabály érvényességének meghosszabbítását javasolja

Az Európai Bizottság a gázkereslet uniós szintű, összehangolt csökkentéséről szóló sürgősségi jogszabály meghosszabbítását javasolja egy évvel az ellátásbiztonság és az árstabilitás garantálása érdekében - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Az Európai Bizottság közleményében a javaslat indoklásaként azt írta: a vonatkozó jogszabály hatálya március 31-én lejár, a globális gázpiacon érzékelhető problémák miatt azonban továbbra is fontos, hogy Európa már most megkezdje a felkészülést a következő télre. Kiemelték: a gázkereslet 15 százalékos csökkentését biztosító jogszabály egyéves meghosszabbítása további megtakarítást eredményez, segítve az Európai Uniót abban, hogy teljesítse a gáztározókra vonatkozó feltöltési célértéket, és hogy fenntartsa a stabil gázellátást. Az alacsonyabb és jobban kezelt kereslet hozzájárulhat az áringadozás csökkentéséhez is – jelezték.

“Az Európai Bizottság elemzése szerint a tavaly júliusban elfogadott és március végén lejáró rendelet érvényességének fenntartása fontos, hogy jövő télen elkerülhetők legyenek az ellátásbiztonsági problémák” – fogalmaztak. A közlemény idézte Kadri Simson energiaügyi biztost, aki azt mondta: az orosz energiától való függőség megszüntetését célzó jogszabály a gázfelhasználás csökkenését eredményezte, teljes kiváltása érdekében azonban folytatni kell a gázkereslet csökkentését. Növelni kell a más országokból beszerzett cseppfolyósított földgáz (LNG) és vezetékes gáz mennyiségét, valamint folytani a megújulóenergia-kapacitás növelését szolgáló befektetéseket. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a rendelet tavaly júliusi bevezetése óta 19 százalékos megtakarítást eredményezett, ami 41,5 milliárd köbméternek felel meg a 2022 augusztusa és 2023 januárja közötti időszakban – tette hozzá az uniós biztos. Az uniós bizottság javaslatát a tagországok energiaügyekért felelős miniszerei március 28-ra tervezett tanácsülésükön vitatják meg.