Öko-drive

Szennyező autókat szűrnek péntekig az utakon

Hétfőn kezdődött és péntekig tart az idei közúti közlekedési környezetvédelmi akció - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

Mosóczi László közölte, hogy a közlekedési felügyeletek Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden 600-700 méréssel vizsgálják meg a járművek környezetvédelmi állapotát. A rossz beállítású, erősen szennyező gépkocsikon a szükséges javításokat két hónapon belül el kell végezni, majd műszaki-környezetvédelmi vizsgán kell részt venniük. A felmérést a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) szervezi az ITM támogatásával. A 24 éve indult akciósorozat idén zajméréssel bővül, de nem büntetik a túl hangos autók üzemeltetőit, csak adatgyűjtést végeznek. Az államtitkár szerint az akciót környezetvédelmi szempontok indokolják. Magyarországon az üvegházhatású gázok ötödét a közlekedés, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés bocsátja ki.

A műszaki állapot javításával egy gépkocsi szennyezése akár 40-60 százalékkal is csökkenthető – tette hozzá. Mosóczi László üdvözölte, hogy tavaly már csak a vizsgált járművek tizedét találták hibásnak a szakemberek, noha az ezredfordulón még a dízelmotoros autóknak csak kevesebb mint a fele, míg a benzinmotorosoknak a kétharmada felelt meg a követelményeknek.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a használt járművek élénkülő behozatala miatt a több mint 3,8 milliós belföldi járműállomány átlagos életkora meghaladja a 14 évet. Szorgalmazta emiatt a gépkocsipark korszerűsítését, de a vasúti szolgáltatások, valamint a kerékpáros infrastruktúra korszerűsítését is, hogy versenyképes megoldást jelentsenek a közlekedésben az autózás mellett. A kormány – mint mondta – a tiszta, élhető Magyarország érdekében fokozottan támogatja a környezetkímélő közlekedési módok térnyerését, ezért 2016 óta már több mint 10 milliárd forinttal támogatta a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek beszerzését.

A zöld rendszámmal közlekedő autók száma meghaladja a 20 ezret, vagyis tavaly január óta több mint kétszeresére nőtt, míg az idén, az első fél évben Magyarország érte el a legnagyobb arányú növekedést az alternatív hajtású autók forgalomba helyezésében. Az államtitkár az autózás mellett a közösségi közlekedés zöldítéséről is szólt. Elektromos buszok beszerzésére 10 év alatt 36 milliárd forint támogatást biztosít a kormány, és a tervek szerint 2030-ra minden második busz környezetbarát lesz a magyar nagyvárosok helyi közlekedésében. A korszerű járművek nem csupán a környezet védelméhez járulnak hozzá, de a városi életminőséget is javítják – mondta Mosóczi László.