Öko-drive

Hasznos befektetés az elektromos kerékpár?

Az elektromos kerékpár segít abban, hogy gyorsabban és biztonságosabban érhessük el a kívánt úticélunkat. Rendszeres használatuk ugyanolyan előnyökkel jár, mint a szokásos kerékpározás, sőt még a „fedélzeten” van egy plusz „energia”, hogy nagyobb távolságokat tudjunk gond nélkül letekerni. Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a közúti e-kerékpárral való közlekedés kiadós testmozgást jelent. A coloradói Boulderben a 2019-os kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy több hónapos ingázás e-kerékpárral növelte az új versenyzők erőnlétét és javította vércukorszintjüket.

Korlátlan gyorsaság

A legjobban felszerelt elektromos kerékpárok – mint például a Bozon Evergreen – lehetővé teszik, hogy gyorsabban haladjunk, mint a legtöbb hagyományos kerékpáros. A 15 km/h sebességet nagyon hamar elérhetjük. Az akkumulátorok strapabíróak, viszont lemerülés esetén átlagosan 5-6 órás töltést igényelnek. Ez hátrány, főleg, ha menet közben fogy el az energia, aggodalomra azonban semmi ok, hiszen még mindig ott van az emberi erő, amivel hajthatjuk a kerékpárt.

Az elektromos kerékpárok használata folyamatos

normál kerékpárokat évente nem sokszor használjuk, kivéve, ha vidéken lakunk és folyamatosan ezzel kell közlekednünk. Ráadásul a jelenlegi helyzetben sokkal biztonságosabb kerékpárral utazni, mint tömegközlekedési eszközzel. Az elektromos kerékpárokat gyakrabban használják, mivel nem igényelnek nagyfokú emberi terhelést.

Segít egészségünk megőrzésében

Mivel többet közlekedünk elektromos kerékpárral, többet is kell pedálozni, hogy eljussunk A-ból B-be, ebben nagy segítségünkre lehet az elektromos motor vagy akkumulátor. Ennek köszönhetően egészségesen mozoghatunk, ami előnyös a szívre vagy a tüdőre nézve. Legyen a helyszín egy csendes és tiszta városi környezet vagy a jó hegyi levegő. A mindennapos mozgás jó a szervezetünknek és kellően motiváltak leszünk.

Korrekt ár, megtakarítás hosszabb távon

Igaz, hogy az elektromos kerékpár 200 ezer és 800 ezer forint közötti árkategóriában vásárolható meg, ugyanakkor a hosszabb távon történő fenntartása és használata kifizetődik. Nem beszélve az alkatrészekről: például gumik, láncok és fékbetétek. Sokkal olcsóbb egy elektromos kétkerekű, mint benzin- vagy dízelmotoros autó vásárlása, biztosítása és karbantartása.

Ami pedig a kerékpár akkumulátorának újratöltésének kiadásait illeti, az elenyésző összeg, és ezek az akksik ritkán mennek tönkre. Az sem hátrány, hogy az elektromos bringák használatával elkerülhetjük a túlzsúfolt utakat és nem kell szenvedni a tömegtől a közlekedési eszközökön. Aki gyakran ingázik az agglomerációból a fővárosba, annak tökéletes választás az e-kerékpár.

Biztonságosabbak, mint a hagyományos kerékpárok

A legtöbb kerékpáros-baleset az úton olyan csomópontokban történik, mint a kereszteződések vagy a körforgalmak.

Ez gyakran annak a ténynek köszönhető, hogy néhány másodpercbe – ami létfontosságú – telik, amíg a sebességünket megbecsüljük.

Az elektromos kerékpár „motorja” elősegíti a gyorsulást, ezáltal gyorsabban kijuthatunk a veszélyzónából. A kockázatos kanyarba már lassítva érkezünk, szemben a normál kerékpárossal, aki „öngyilkos” módjára gyorsan próbálja bevenni a kanyarokat. Mindezek mellett lépést tudunk tartani a városi forgalommal, az autók vagy közlekedési eszközök nem akarnak folyton megelőzni, ezáltal stresszmentesen haladhatunk. Azonban nem szabad teljesen rábízni magunkat a kerékpárra, mert az balesetveszélyes lehet. Közlekedjünk figyelmesen és körültekintően, betartva a szabályokat!

Ahogy láthattuk az elektromos kerékpár használata hasznos és biztonságos, emellett azt célszerű eldönteni adott termék vásárlása előtt, hogy milyen gyakran fogjuk tudni igénybe venni. Mert annak nem sok értelme, ha egy vagyont fizetünk ki azért, hogy havonta néhány alkalommal kerekezzünk vele.

Partner cikk