Öko-drive

Elektromos autó töltőberendezések robbanása van Magyarországon

Egy év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt az engedélyköteles elektromos töltőberendezések száma Magyarországon - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön, elektromobilitási jelentése alapján.

Nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai, illetve az adatszolgáltatások alapján 2021 első negyedévének végén 1471 nyilvános töltőberendezés üzemelt Magyarországon. Az előző év azonos időszakához képest ez 58 százalékos, az előző negyedévhez képest 5,4 százalékos bővülés. A hivatal közleményében ugyanakkor jelezte, hogy a beszámoló nem tartalmazza a nem nyilvános, nem engedélyköteles töltőberendezések adatait, így az országban található töltőberendezések száma magasabb. Tavaly minden megyében nőtt az e-töltők száma, a legnagyobb mértékben, 44 százalékkal Somogy megyében, egy új szereplő megjelenése, valamint egy, a megyében már aktív engedélyes további terjeszkedése miatt. A nyilvános töltőberendezések számának bővülésével szemben ugyanakkor az egyenáramú (DC) és a váltóáramú (AC) töltések száma, valamint a töltésre fordított energia is csökkent országos szinten – közölte a hivatal.

Az AC töltési energia az előző negyedévhez képest 16 százalékkal, a DC töltési energia pedig 18,6 százalékkal csökkent az idei első negyedévben. Az AC töltések száma 5,6 százalékkal, míg a DC töltések száma 25,3 százalékkal esett vissza. A szolgáltatók Budapesten értékesítik a legtöbb villamos energiát a váltóáramú (AC) berendezéseken, ezt követi Pest, majd Fejér megye. Régiók szerint vizsgálva a Közép-Magyarország régió a leghangsúlyosabb 62,5 százalékos részarányával, ezt követi a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl régió, míg 4,7 százalékos részaránnyal az Észak-Magyarország régió található a sor végén – derül ki a MEKH jelentéséből.