Megújuló energiaforrások

Gyorsabb megtérülést hozhatnak a napelemes támogatások

Az elmúlt időszakban több olyan program is indult Magyarországon, amelyeknek köszönhetően minden korábbinál könnyebbé vált az otthoni napelemes rendszerek beszerzése.

Az otthonfelújítási támogatás országszerte elérhető, emellett Pest megyében és Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kamatmentes hitelprogramja is segíti az otthoni napelemek telepítését. A közelmúltban az is kiderült, hogy nyáron egy újabb támogatást is létrehoznak, amellyel több tízezer család juthat napelemhez. A programokról Szolnoki Balázs Ádámot, a MANAP Iparági Egyesület elnökét kérdezte az alternativenergia.hu.

A szakember szerint nem tudni pontosan, hogy miért éppen a fővárosban és Pest megyében indították újra a korábban lezárt hitelt. Eddig a régió lakosságarányosan kisebb összeget kapott a programban, a térség ugyanakkor kimagaslóan fejlett. Igazából csak találgatni lehet, elképzelhető, hogy a háttérben a GINOP (Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) szigorú rendszere áll. Szolnoki Balázs Ádám mindenesetre bízik benne, hogy idővel más régiókban is lehetőség nyílik az újbóli pályázásra. A szakember kiemelte: folyamatosan jelzik a döntéshozóknak, hogy az ilyen programok rendkívül hasznosak, és már a viszonylag kis ösztönzésnek is óriási hatása lehet. Szolnoki Balázs Ádám szerint úgy tűnik, a döntéshozók is törekednek az újabb megoldásokra.

A budapesti és Pest megyei régió vásárlóerejét tekintve elmondta: egyelőre nehéz megmondani, hogy az újranyitás miként befolyásolja majd a piacot. Az elkövetkező egy-két hónap ugyanis bizonyosan az otthonteremtési programról fog szólni – a támogatás iránt óriási az érdeklődés, sokan kifejezetten napelemekre fordítanák az összeget. Feltételezhető, hogy az MFB-s hitel hatása csak később tetőzik majd, a hullámtetőből pedig remélhetőleg nem lesz igazán nagy visszaesés.

A napokban az is kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nyártól olyan támogatást indít, amely 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család számára teszi lehetővé a napelemes rendszer telepítését. Szolnoki Balázs Ádám szerint jelenleg összesen nincs ennyi HMKE (háztartási méretű kiserőmű) Magyarországon, így óriási csomagról van szó. A szakember abban bízik, hogy a programot nem néhány hónapra, hanem évekre tervezik fenntartani.

Mint mondta, a fő kérdés a támogatással kapcsolatban az lesz, hogy sikerül-e vele értelmes megtérülést megvalósítani. A programot valójában már tavaly novemberben meglengették, ekkor kiderült, hogy a rendszerre már az új, a mostaninál nagyobb költségekkel járó bruttó elszámolás lesz érvényes. Jelenleg támogatás nélkül nagyjából 8-11 év között már elég vonzó a megtérülés, a bruttó elszámolás ezt mindenképp rontani fogja. Ha a támogatással ezt az értéket sikerül lejjebb húzni, úgy a program minden bizonnyal sikeres lesz. Szolnoki Balázs Ádám szerint az elmúlt években részben a különböző programoknak, részben a piac alap növekedésének köszönhetően egyre több a napelemes beruházás. Mint hozzátette, a MANAP és a döntéshozók között folyamatos a párbeszéd.