Öko-drive

Könnyebb elektromos autókra lenne szükségünk 

A jövő kétségkívül az elektromos autóké, már csak az a kérdés: miért nem tartunk még ott, hogy teljesen lecseréljék a fosszilisokkal működő kocsikat.

Egy kutatócsapat most úgy gondolja, megtalálta a választ. Érdekes kommentár jelent meg a Nature szakfolyóirat hasábjain: három kutató úgy gondolja, hogy megfejtette a fő okát annak, miért nem terjedtek el igazán az elektromos autók, mint a fosszilis energiahordozókat használó kocsik alternatívái. A két közgazdászból és egy mérnökből álló csapat szerint a probléma azzal van, hogy a kocsik túl nehezek, és ahhoz, hogy ténylegesen el tudjanak terjedni szélesebb körben, könnyebbé kell őket varázsolni. Blake Shaffer, Maximilian Auffhammer és Constantine Samaras szerint a klímaváltozás miatt az elektromos autók jó úton haladnak ahhoz, hogy pótolják a hagyományos kocsikat. A plusz súly azonban sokkal kevésbé biztonságossá és kevésbé hatékonnyá teszi ezeket a járműveket, ezen pedig változtatni kellene, hogy gyorsabb legyen az átállás.

Az elektromos kocsik azért nehezebbek, mint a benzines társaik, mert az akkumulátor aránytalanul nagy hozzáadott súlyt jelent. Emellett a kocsinak azért is masszívnak kell lennie, hogy képes legyen ilyen nehéz akkumulátorral megfelelően gyorsulni. A cikk szerzői megjegyzik, hogy eddig nagyrészt azt kutatták szakértők, hogyan lehet az akkumulátort úgy átalakítani, hogy több energiát tudjon tárolni – ehelyett azonban a súlyra kellene koncentrálni. A nehéz kocsik szinte csak problémákat okoznak: azon túl, hogy nem elég hatékonyak, balesetveszélyesebbek is, pontosan a súlyuk miatt, ráadásul a gumijaik gyorsabban el is kopnak, ami pedig az elhasználódó anyag miatt a légszennyezéshez ad hozzá.

A szerzők megoldásokat is kínálnak a problémára: az egyik ilyen például az, hogy csökkentsék az akkumulátorok méretét és súlyát úgy, hogy sokkal energiasűrűbb anyagokat használnak, és lecserélik a nehéz alkotóelemeket. Az autók vázát is lehetne könnyebbé tenni, szintén más anyagok használatával. A balesetek számának csökkenése véleményük szerint segítene, hogy az emberek szélesebb körben elfogadják az elektromos autókat, és azok végre elkezdhetnék kiváltani a szennyező alternatívákat.