Öko-drive

Újabb luxusmárka áll át elektromos autókra

Egyre több autógyár vág bele az elektromos modellek gyártásába, a Bentley döntése azonban meglepő lehet: 2030-tól csak zöld járműveket készítenek majd.

Az 1919-ben alapított Bentley valószínűleg az egyik legismertebb luxusautó-márka, melynek modelljeire az elképesztő sebesség, teljesítmény és elegáns megjelenés jellemző. A vállalat a közelmúltban bejelentette, hogy 2030-ig teljesen átállnak az elektromos autók gyártására – írja a The Driven.

A Beyond100 program célja, hogy a gyártó egy évtizeden belül elérje a szénsemlegességet. Az elektromos technológiára való átállás 2023-ban kezdődik majd, ekkortól a Bentley már modelljei hibrid változatát is árulni fogja, 2026-tól pedig már csak teljesen elektromos és plug-in hibrideket fog kínálni.

Adrian Hallmark, a Bentley Motors vezérigazgatója szerint a vállalat 1919 óta határozza meg a grand tourer luxusautók világát, a fejlődés pedig mindig is a cég fontos része volt. Hallmark úgy véli, a Bentley alapítói úttörőek és iránymutatók voltak, a Beyond100-zal, a márka újragondolásával ezt a vonalat viszik tovább. „Egy évtizeden belül a Bentley egy százéves luxusautó-vállalatból a luxus egy új, fenntartható, teljesen etikus példaképévé fog válni” – tette hozzá. 2021-ben a gyártó két plug-in modellt is bemutat majd.

A szénsemlegességet megcélzó projekt valójában már korábban megkezdődött. Idén októberben vált hivatalossá, hogy a vállalat már energiaigényét 100 százalékban megújuló forrásokból elégíti ki. A Crewe-i gyárépület tetejére például 10 ezer napelemet telepítettek.

A legújabb bejelentés alapján a Bentley nem csupán az emisszióját csökkentené. A vállalat céljai között szerepel, hogy a műanyag-semlegességet is elérjék – azt egyelőre nem tudni, hogy ezt hogyan is valósítanák meg. Az biztos, hogy az év végéig minden beszállítójuknak fenntarthatósági vizsgálaton kell átesnie, a zöld program keretében pedig a vízhasználatot és a festés során használt anyagokat is korlátozni fogják. A programot egy hároméves kutatómunka előzte meg, amely az Octopus kódnevet viselte.

 

Kép: bentleymotors.com