Öko-drive

Elektromos buszokra pályázhatnak a városok, 50 milliárd forintos pályázat

A 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések és a fővárosi agglomeráció közlekedési közszolgáltatói vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek kibocsátásmentes városi, elektromos meghajtású autóbuszok és az ezekhez kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez.

Összesen 50,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás igényelhető a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz finanszírozó alap terhére. Elektromos autóbuszok beszerzésére legfeljebb 80 százalékos, töltőberendezésre és töltőinfrastruktúrára kiépítésére pedig maximum 60 százalékos támogatás igényelhető a pályázaton. A támogatás aránya a korszerűtlen, magas károsanyag-kibocsátású autóbuszok lecserélésénél a kiváltani tervezett autóbuszok kibocsátási normájához igazodik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében elindított program célja a leginkább szennyező buszok mielőbbi kivonása a forgalomból, ezáltal a városi életminőség javítása. A pályázatokat 2022. május 5. és szeptember 30. között lehet beadni, a felhívás a palyazat.gov.hu oldalról érhető el, a szövege már megtekinthető a humda.hu és a zoldbusz.hu oldalakon. A 25 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai és azok közlekedés-szervezői, helyi személyszállítási közszolgáltatói, valamint a főváros legfeljebb 100 km-es vonzáskörzetének személyszállítási közszolgáltatói indulhatnak a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinál Zöld Busz Program pályázatán. A támogatás legalább 300 millió forint és legfeljebb 10 milliárd forint lehet, melyre a forrást pozitív elbírálás esetén Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve (Recovery and Resilience Facility – RRF) biztosítja. – Folyamatosak az elektromos meghajtású buszok beszerzései Magyarországon.

A Volánbusz Zrt. még tavaly átvett 40 darab Mercedes-Benz eCitaro buszt, illetve rövidesen további 60 autóbusz érkezik, ezek Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben közlekednek majd. A Zöld Busz Program első pályázatán további 23 elektromos hajtású autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg idén. Ezek Miskolcon, Pécsett, Veszprémben és Szegeden közlekednek majd. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság kiemelten fontos a HUMDA számára. Ügynökségünk komplex módon közelít a járműipari ökoszisztémához és szeretnénk a szinergiákat a lehető legnagyobb mértékben kiaknázni a közösségi közlekedés területén is – mutatott rá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.