Öko-drive

Egymilliárd forintból tervezhetik az elektromos busz telephelyet Békéscsabán

Csaknem egymilliárd forintból tervezhetik az elektromos busz töltő- és telephelyet Békéscsabán - erről határozott a megyei jogú város közgyűlése csütörtöki ülésén.

A feltételes közbeszerzési eljárásra ketten adtak be ajánlatot. A gyulai székhelyű Futizo Kft. ajánlata érvénytelen volt; így a békéscsabai Galéria Invest Kft. és a békési Békés-Vill Kft. közös ajánlata lett a nyertes. Ők nettó 996,4 millió forintért vállalták a tervezési feladatokat. A csaknem 850 négyzetméteres, Szarvasi úti telephelyen kialakítanak egy szerviz- és mosóépületet és kerékpártárolót is. A békési megyeszékhely 17 milliárd forintból hozhatja létre komplex energetikai programját, amelynek több része van. Az okos közvilágítási rendszer – amely során közel nyolcezer lámpatestet cseréltek ki, amiből 3600 lett alkonykapcsolós, wifi-pontokat, térfigyelő kamerákat és egy parkolásmenedzsment rendszert telepítettek – 1,8 milliárd forintból tavaly június végére elkészült. Telepítettek egy 3 240 panelből álló napelemparkot, amelyre alapozva egy intelligens, napenergia-termelő, -tároló és -vezérlő rendszert építettek ki 3,66 milliárd forintból. A megtermelt áramot jelenleg a városi sportcsarnok és vívócsarnok, valamint a rendszeren lévő közvilágítás használja fel.

Építik 3,5 milliárd forintból a geotermikus rendszert, amely várhatóan a jövő év második félévében kezd üzemelni, a termálvízből nyert hőenergia hét önkormányzati épület fűtését váltja ki az elképzelések szerint. A fejlesztési tervek között szerepel több elektromos autóbusz vásárlása, egy másik napelempark, valamint egy intelligens közlekedésvezérlő rendszer kialakítása. A második napelemparkban termelt energiával töltenék az e-buszokat. A határozati javaslatot a jelen lévő 13 képviselő 11 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

 

 

Képünk illusztráció.