Öko-drive

Ez most az egyik legvagányabb elektromos motor

Az olasz Fantic ezúttal nem egy újabb retro dual sport motorral, hanem egy elektromos járművel hívta fel a figyelmet magára.

Az olasz Fantic leginkább retro stílusú dual sport motorjai miatt ismert, a kategória különlegessége, hogy utakon és terepen egyaránt jól használható. A gyártó termékei a világ számos piacán, így hazánkban is jelen vannak. A cégnek ugyanakkor akad egy modellje, az ISSIMO 45, amely merőben eltér a jól ismert motoroktól – írja a Ride Apart alapján az ökodrive.hu. Az ISSIMO 45 nem egy dual sport motor típusú modell, ránézésre leginkább egy speciális elektromos kerékpárra, egy úgynevezett s-pedelecre emlékeztet. Ez közlekedési szempontból már a segédmotoros kerékpárokkal azonos kategóriába tartozik, és magát az ISSIMO 45-öt is ilyen kategóriába minősítették a meglehetősen jó teljesítménye miatt. A Fantic elektromos kerékpárjának furcsa, keretes váza van, ennek köszönhetően egyedi módon alakítható megjelenése. A fő attrakció mégis a kifejezetten erős Bafang M600 motor, amely 120 newtonméter forgatónyomatékra képes. A berendezés 500 wattos, de 45 kilométer per órás sebességet is fenn tud tartani, ami azt sugallja, hogy csúcsteljesítménye ennél is nagyobb.

A kerékpárhoz egy 600 wattórás levehető akkumulátor is tartozik, egy második akkumulátor beszerelésével pedig 50 kilométerről 100-ra növelhető a hatótáv. A hátsó kerékben található Heavy Duty ENVILO CVT a kerékpár másodlagos hajtóműként szolgál, ily módon pedállal is hatékonyan lehet hajtani. A felfüggesztőkar sima és egyenetlen úton is kényelmessé teszi az utazást, az elülső és hátsó hidraulikus tárcsafékek pedig gyors megállást biztosítanak. A gyártó elsülső rendszámtábla-tartóval, komplett világítási rendszerrel és visszapillantóval is ellátta az ISSIMO 45-öt. Mindezek elengedhetetlenek az Európai Unióban egy s-pedelec számára. Végezetül a modell a hagyományos e-kerékpár pedálrendszer mellett egy olyan szabályozót is kapott, amellyel a felhasználó kényelmesen válthat az elektromos kerékpár és az elektromos motor funkciók között. Az ISSIMI 45 használata jogosítványhoz kötött. A modell kiskereskedelmi ára az EU-ban 3590 és 3670 euró (mintegy 1,46-1,49 millió forint) között mozog.