Öko-drive

Jöhet az elektromos autók szupergyors töltése

A gyors töltés megoldást kínálhat az elektromos autókkal kapcsolatos hatótáv-problémára.

Noha az elektromos autók egyre népszerűbbek, a hatótáv kérdése továbbra is probléma. Bár a legtöbb e-modell ingázásra vagy egyéb rövidebb utakra tökéletesen megfelel, hosszabb utakra már kevesebben vállalkoznak velük, főleg egy olyan, viszonylag gyér töltési infrastruktúrájú országban, mint amilyen hazánk. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy benzines vagy dízeles kocsihoz képest az elektromos autók töltése sok esetben meglehetősen hosszú folyamat. Egy új, az Amerikai Kémiai Társaság által készített jelentés alapján ugyanakkor a szakértők megoldást találhattak a problémára – számol be a Washington Post. A kutatók szerint technikájukkal mindössze tíz perc alatt 90 százalékos töltöttséget lehet elérni. A csapat úgy gondolja, az újítás nagyjából öt év alatt érheti el a piacot, megjelenése pedig fordulatot hozhat. Eric Dufek az Idahói Nemzeti Laboratórium munkatársa szerint a cél az, hogy nagyon közel kerüljenek a benzines töltés sebességéhez.

Az Egyesült Államokban augusztusban fogadták el az inflációcsökkentési törvényt, a hatalmas törvénycsomag keretében az elektromos autók vásárlását is ösztönözik. Az elérhető támogatás ellenére sokan még mindig a leggazdagabbak kiváltságának tekintik az ilyen modelleket. Amerikában – és sok más országban – a töltőállomásoknál változatos töltési technikák érhetőek el, melyek más-más töltési időt biztosítanak. A leglassabbak 40-50 óra alatt töltik fel az akkumulátort, míg a leggyorsabbakkal akár 20 perc alatt is elérhető 80 százalékos töltöttség. Az igazán gyors töltés kivitelezése viszont eddig akadályokba ütközött, részben azért, mert ha túl gyors a folyamat, az károsíthatja az akkumulátort.

Dufek és kollégái gépi tanulás segítségével mérték fel az akkumulátorok öregedését gyors töltés mellett. A csapat olyan módszereket talált, melyekkel 10 perc alatt akár 90 százalékos töltöttség is elérhető, a szakértők pedig abban bíznak, hogy ennél jobb értéket is elérhetnek. Dufek szerint eredményeik legfontosabb következménye az lenne, ha sikerülne a gyártókat kisebb akkumulátorok gyártására, vagyis olcsóbb elektromos autók előállítására ösztönözni. A gyors töltésnek köszönhetően nem kellene aggódni az állandó megállás, töltés miatt. Marc Geller, az amerikai Elektromos Jármű Szövetség szóvivője hozzátette, a töltés valójában messze nem akkora gátló tényező, mint sokan érzékelik. A tulajdonosok többsége továbbra is otthon tölti kocsiját, ez ugyanis olcsóbb és kényelmesebb megoldás.