Öko-drive

Erre figyeljen elektromos autó vásárlásakor

Cikkünkből többek között az is kiderül, hogy miért ennyire drágák az e-modellek, illetve hogy merre van a legtöbb nyilvános töltő.

Egy idén nyáron bejelentett szabály értelmében 2035-től kezdődően már csak elektromos autókat értékesíthetnek az Európai Unióban, így Magyarországon is. A döntés hátterében az áll, hogy 2050-re az EU-ban szeretnék elérni a zéró kibocsátást, ehhez pedig ki kell szorítani a szennyező járműveket az utakról. A jogszabálytól függetlenül itthon is egyre többen fontolgatják a zöld modellek megvásárlását. Az e-autók megvétele előtt ugyanakkor sok kérdés fogalmazódik meg az emberben, a BBC cikke és saját gyűjtésünk alapján készült összefoglalónk ebben jelenthet segítséget.

Miért ilyen drágák az elektromos autók?

Általánosságban elmondható, hogy az e-járművek drágábbak benzines vagy dízeles társaiknál. Ennek oka az, hogy az akkumulátorok előállítása költséges, és komoly befektetést igényel, hogy a meglévő gyári infrastruktúrát átállítsák az új technológiák létrehozására.

Az évtized végére ugyanakkor az ár jelentősen csökkenhet. Az elektromos autó megvásárlása előtt azzal is érdemes számolni, hogy a kocsi egész élettartama alatt kevesebb pénzt kell ráfordítani, mint egy hagyományos modellre. Ezen felül az üzemanyag ára is tovább drágíthatja az egyébként olcsóbb benzines és dízeles kocsik használatát.

Van elég nyilvános töltő az autók számára?

A elektromostöltő-lefedettség országonként nagyon változó. Hazánk sok EU-s tagállamhoz képest elmaradott ebben a tekintetbe, de az infrastruktúra folyamatosan fejlődik.

Nagy általánosságban elmondható, hogy Budapesten, a nagyobb városokban, illetve az autópályák és fontosabb utak mentén sűrűbb a lefedettség. Kiemelt területnek számít emellett a Balaton környéke, ahol az országos átlagot nézve viszonylag sok a töltőállomás.

Meddig lehet utazni egy feltöltött kocsival?

Az e-autókkal kapcsolatban gyakran merül fel a hatótáv-szorongás kérdése – sokan attól tartanak, hogy egy ilyen kocsival nem tudnak elég messzire utazni. Az, hogy egy teljesen feltöltött akkumulátorral mekkora távot lehet megtenni, modellenként változó.

A jó hír, hogy ezen a területen is folyamatos a fejlődés, sok autó már most tökéletesen megfelel az ingázásra. Az áttörést a szilárdtest-akkumulátor technológiájának széles körű piaci alkalmazása hozhatja el.

Mi történik, ha nem tudom otthon tölteni az autómat?

Az otthoni töltéshez jellemzően beruházásra van szükség, a megoldás viszont kényelmessé és olcsóvá teheti az elektromos autó használatát. Ha valaki mégsem tud otthon tölteni, annak adottak a fizetős töltőállomások, illetve bizonyos helyeken az ingyenes, nyilvános állomások.

Mindenkinek lesz autója a jövőben?

Bár a technológia egyre olcsóbbá és kényelmesebbé válik, egyáltalán nem biztos, hogy a jövőben mindenkinek lesz saját kocsija. Az előfizetéses modellek például folyamatosan terjednek, de a car sharing megoldások is egyre népszerűbbek.