Öko-drive

Elkészült a Hummer első elektromos városi terepjárója

500 ezer dollárért értékesítették a 2024 GMC Hummer elektromos utcai terepjáró első darabját.

Megkezdte a General Motors a régóta várt 2024 GMC Hummer elektromos utcai terepjáró gyártását detroiti-hamtramcki üzemében – számol be az Inside EVs. Az első darabot egy aukción értékesítették mintegy 500 ezer dollárért, azaz nagyjából 179 millió forintért. A befolyt összeget egy nonprofit szervezetnek, a Tread Lightly!-nak ajánlották fel, amely programok révén népszerűsíti a szabadtéri kikapcsolódást. A csoport a pénzt ösvények helyreállítására és a szabadtéri etika megismertetésére fogja fordítani.

Az első egységeket január 30-án kezdték el összeszerelni, az amerikai vállalat tájékoztatása szerint az ügyfelek az első negyedév végén kezdhetik el átvenni korábban megrendelt járműveiket. A teljesen elektromos városi terepjáró a Hummer pickup változata mellett készül ugyanabban a létesítményben, mint ahol a közelgő Chevrolet Silverado és a GMC Sierra elektromos autókat is gyártják majd. Ezen modellek ugyanazon az Ultium platformon alapulnak, mint a Hummer.

A GMC és a Buick Global alelnöke, Duncan Aldred egy üzleti kerekasztal-beszélgetésen kifejtette, hogy 2023 második felére jelentősen fokozni tervezik a termelést, de a konkrét értékesítési dátumokról vagy gyártási számokról nem beszélt. A cég korábban bejelentette, hogy több mint 90 ezer előrendelés érkezett be az elektromos Hummer pickup és városi terepjáró változatára, Aldred szerint ebből nagyjából 50-60 százalék a pickupra vonatkozik. „Úgy gondolom, hogy ez jelenleg a világ legkeresettebb járműve” – mondta Aldred, aki szerint valóban remek járműről van szó. A General Motors 2021 végén indította el az elektromos pickup gyártását, 2022-ig azonban csak valamivel több mint 850 egységet szállítottak le.

A 2024 GMC Hummer elektromos utcai terepjáróhoz három elektromos motor tartozik. A rendszer összkerékhajtású, és akár 830 lóerőre is képes, így a teljesen elektromos autó nagyjából 3,5 másodperc alatt gyorsul 100 kilométer per órára. A modell megközelítőleg 22 centiméterrel rövidebb a pickupnál, és többek között egyenáramú gyorstöltésre is képes – 800 volton akár 300 kilowattig.