Öko-drive

EM: gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A mostanáig beérkezett több mint 2200 igénylésben összesen már 10,6 milliárd forint hozzájárulást kértek beszerzéseikhez a cégek. A jövő a zöldenergiáé, a témában zajló online konzultáció egyik kiemelt témája az elektromos autózás további térnyerése. A vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez a nemzeti helyreállítási terv REPowerEU-fejezete forrásainak terhére. A 30 milliárd forintos keretösszegű programmal egy jármű beszerzésének költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forintot vállalhat át a kormány.

Az első körös támogatói döntések alapján a sikeresen pályázók 171 személygépkocsival és 47 kisteherautóval gyarapodhatnak. A nyertesek közül a legtöbben egy darab jármű megvásárlásához igényeltek támogatást, a 191 cégből 174 vállalkozás tett így. Az elbírálás folyamatosan zajlik, már több mint 2700 gépkocsi – köztük közel 2100 személyautó és 600 kisteherautó – beszerzéséhez érkezett be kérelem. Az igényelt támogatások összértéke meghaladta a 10 milliárd forintot, a teljes keretösszeg harmadát. A program elindításának is köszönhető, hogy idén februárban több tisztán elektromos meghajtású járművet helyeztek forgalomba Magyarországon, mint bármelyik korábbi hónapban. A rekorddöntéssel már több mint 50 ezer fut belőlük a hazai utakon. 2020 elejéhez képest hat és félszeresére bővült a leginkább környezetbarát járműpark. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai elektromos töltőinfrastruktúra fehér foltjainak felszámolását ösztönző felhíváson is dolgozik.

A közleménybe azt írták: a jövő a zöldenergiáé. Az elektromos járművek légszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőik működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A kapcsolódó munkahelyteremtő iparfejlesztések előmozdítják a gazdasági növekedés helyreállítását, a versenyképesség megerősítését. A közelmúltban meghirdetett online zöldenergia konzultáció kitöltői a többi között az elektromos közlekedés állami támogatásáról is véleményt mondhatnak – tájékoztatott a tárca.