Technika

Az ipar 4.0 kihívásai 2021-ben

Fonó Jennytől az első, munkamegosztáson alapuló gyártósorokon át nagy utat tett meg az ipari fejlődés addig a színvonalig, amelyen napjainkban működik. A több száz évvel ezelőtt lezajlott ipari forradalmak jellemzőit mindannyian jól megtanultuk az iskolai történelemórákon - de vajon tisztában vagyunk-e a körülöttünk zajló, legújabb innovációs hullám kihívásaival? Bármi is a válasz, érdemes elolvasni cikkünket, amely áttekintést nyújt az ipar 4.0 jelenlegi helyzetéről.

Rendben, de mi az az ipar 4.0?

A gépesítés, a futószalagos termelés és a számítástechnika kezdetei után napjainkban a negyedik ipari forradalom zajlik, ezt nevezik ipar 4.0-nak – a korszellemhez abszolút illeszkedő jelölés, hiszen épp úgy hangzik, mint egy jól csengő brand név. A fogalom nem kevesebbet takar, mint hogy az első 3 ipari forradalom során kifejlesztett és azóta is használt vívmányok működtetéséhez egyre kevesebb ponton van szükség emberi beavatkozásra: a gyártósorok, gépek, digitális eszközök már képesek egymással kommunikálni, és a legkülönbözőbb folyamatokat is precízen levezényelni. Ezeket nevezzük intelligens működési folyamatoknak: a gyártósorok gyakorlatilag önmagukat optimalizálják, ami jelentős idő-és költség megtakarítással jár.

Digitalizáció minden területen

Minden ipari forradalomnak megvan tehát a maga mozgatórugója: az elsőnek a gőzenergia, a másodiknak az elektromosság, a harmadiknak a számítástechnikai programok – a negyediknek pedig, ahogy már bizonyára kitalálhatta a kedves olvasó, az internetkapcsolat. A digitalizáció tehát a gyártás és a kereskedelmi forgalomba kerülés minden lépésénél megjelenik: így azoknak a vállalkozóknak, akik szeretnének lépést tartani a modernizáció legújabb hullámával, érdemes időt és pénzt szánni folyamataik átszervezésére, hiszen jelentős mértékben megtérül.

A logisztika sprintjével is tartani kell a lépést

Az említett folyamatok alól a tehát egy lépés sem kivétel. Az egyik legizgalmasabb tendenciát mégis talán a logisztika területén figyelhetjük meg. Az ipar 4.0 történéseit követők reflektorfénye méltán irányul erre a területre: a raktárban használt technológiáktól a szállításra való felkészítésen át a transzportálásig rengeteg izgalmas fejleménynek lehetünk szemtanúi, ha követjük a trendeket. Mindezek középpontjában egy első pillantásra analógnak tűnő, mégis “okos” eszköz, a címke áll. Bizony, az etikett címke nyomtatással foglalkozó vállalatok szerepe fontosabb, mint valaha – a robotizált informatikai eszközök és a digitális rendszerek számára a címke az információ fő forrása, a kommunikáció egyik legfontosabb eszköze.

A sikeres ember holtig tanul

“A 21. századi technológiai forradalommal csak úgy lehet tartani a lépést, ha az iparral együtt mi magunk is fejlődünk” – véli Michał Majnusz, az ipar 4.0-kompatibilis címkézési rendszerekkel foglalkozó Etisoft elnöke. Az utóbbi évek gazdasági tendenciái bizonyítják a megállapítás igazát – azok a vállalkozók, akik megszerezni vagy megtartani szeretnék piacvezető pozíciójukat, el kell, hogy szakadjanak az örökre szóló megoldások eszményképétől. Napjainkban már egyértelműen látszik: az újgenerációs ipari versenyben az tud győztes pozícióban maradni, aki rendszeresen újragondolja folyamatait.

 

 

 

Partner cikk