Megújuló energiaforrások

Világrekorder napelemet fejlesztettek

A rekordot megerősítette a Németországban működő ISFH CalTeC laboratórium is.

Időközben a másik hasonló óriás, a Canadian Solar is új mérföldkőhöz érkezett saját öntött mono technológiájával, amellyel 22,28%-os energiaátalakítási hatékonyságot ért el egy 157 mm² nagyságú lapkánál. A kínai napelem gyártó, a Trina Solar bejelentette, hogy új, 24,58%-os hatékonysági rekordot ért el cellákra vetítve az n-típusú, monokristályos TOPCon technológia terén. A Trina egy másik világrekord eléréséről számolt be. A Trina Solar jelentette be, hogy 24,58%-os világrekordot ért el hatékonyság terén saját n-típusú, monokristályos alagút-oxidált passzivált kontaktus (tunnel oxide passivated contact, TOPCon) cellatechnológiája segítségével.

A rekordot Kínában, a Trina Állami Kiemelt Laboratóriumának Fotovoltaikus Tudományos és Technológiai részlegében érte el, és független félként a németországi Hamelin-ben található Napnergiakutató Intézet (Institute for Solar Energy Research, ISFH) is megerősített. A Trina közlése szerint a rekordot egy olyan lapka esetében érték el, amely 244,62 cm² méretű volt, ehhez alacsony költségű, bór emitteres ipari folyamatokat alkalmaztak és teljes területet lefedő hátsó passzivált kontaktust. A cella kétoldalas, bár a hatékonysági rekordnál csupán az elülső oldal hatékonyságát vették figyelembe.

Az új rekord kiszorítja a JinkoSolar által januárban felállított 24,2%-os, egy n-típusú TOPCon cellánál elért eredményt. A TOPCon technológia a benne rejlő, a nagyobb hatékonyság elérésére vonatkozó potenciálnak köszönhetően élénk érdeklődést váltott ki a gyártókból, hiszen a PERC [passivated emitter rear contact] technológiához hasonló gyártási folyamatokat és berendezéseket igényel, ami lehetővé teszi a gyártók számára, hogy hatékonyság tekintetében felvegyék a versenyt az újabb technológiákkal, például az IBC vagy a heteroátmeneten alapuló cellákkal anélkül, hogy beruházási igény merülne fel teljesen új gyártósorok kapcsán.

Új rekord a cast mono típusnál

A Canadian Solar is új hatékonysági rekordról számolt be ma, P5 cast mono technológiájára vonatkozóan. A cég a 22,28%-os hatékonyságot egy P5 lapkával és különböző technológiák, többek között szelektív emitter, szilícium-oxid passziválás, többrétegű antireflexiós bevonat, alumínium-oxid hátoldal passziválás és továbbfejlesztett fémbevonat alkalmazása révén érte el, valamint egy fémkatalizátorral folytatott kémiai maratásos – vagy „fekete szilícium” eljárással.

A Canadian Solar hatékonysági rekordját megerősítette a Fraunhofer ISE. A polikristályos termékek gyorsan veszítenek részesedésükből hatékonyabb monokristályos versenytársaik javára, és a hatalmas összetett kapacitásokkal rendelkező gyártók a cast mono folyamat tökéletesítésén dolgoznak, amely lehetővé teszi számukra a „mono típushoz hasonló” lapkák anyagának gyártását egy módosított polikristályos kemence segítségével, így elkerülhetik tömbösítő berendezéssel járó magas befektetési költségeket.

A GCL Systems Integration már bemutatta a technológián alapuló moduljait a piacon, és a legutóbbi müncheni Intersolar Europe kiállításon kiállított egy 18,9%-os hatékonyságú cast mono típusú modult. Ahogy a gyártók egyre tökéletesítik a folyamatot és újabb termékekkel lépnek a piacra, a technológia egyre jelentősebb váltást jelenthet a következő évekre nézve. „Örömünkre szolgál, hogy a Canadian Solar P5 technológiája új világrekordot állított fel” – nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója, Shawn Qu. „Ez azt mutatja, hogy polikristályos technológiánk képes magasabb hatékonyság elérésére az alacsonyabb költségszint előnyeinek megtartása mellett, írta a mnnsz.hu.