Technika

A rotációs kapa áldásos hatásai

Ha valaki kertes házban él és meg kellene nevezni egy olyan tevékenységet, amelyet nem szívesen végez az udvaron, az szinte biztos, hogy a kapálás lenne. A jó hír az, hogy a rotációs kapa megment minket attól, hogy nagyobb, egybefüggő területeket kelljen a két kezünkkel ilyen módon megmunkálni. Lássuk, mi mindent érdemes tudni erről a szerkezetről!

Alaposan átforgatja a földet

A talaj átforgatása és szellőztetése, valamint a gyomok eltüntetése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az elültetett növények jól érezzék magukat és megfelelően fejlődjenek. Egy ilyen mechanikus szerkezet pedig nem végez félmunkát, vagyis biztosak lehetünk abban, hogy alapos munkát végez majd. Szintén hatalmas előny ez akkor, ha például füvesítés előtt állunk vagy szeretnénk beültetni egy korábban nem használt területet. Fontos megjegyezni, hogy a méreteiből adódóan kisebb helyeken nehezen boldogul, ám közepes – nagy területen utánozhatatlan a teljesítménye

Létezik elektromos és benzines változata is

Az, hogy ki melyik mellett teszi le a voksát, nagyban függ attól, hogy milyen egyéni igényei vannak és milyen gyakran, milyen területen szeretné bevetni a gépet. Vagyis nem létezik kifejezetten jó vagy rossz választás. Az elektromos változatokat azért kedvelik sokan, mert kis méretben is kaphatók és kifejezetten könnyűek, vagyis bárki könnyedén elboldogul vele akkor is, ha korábban sosem használt mér rotációs kapát. Nagy hátrányuk ugyanakkor, hogy végig magunk után húzzuk a zsinórt, amelynek egyrészt megvannak a fizikai határai, másrészt folyamatosan odafigyelést igényel a biztonságunk érdekében. A benzines kapálógépek általában nagyobb teljesítményűek árammal működő társaiknál, cserébe viszont bárhol bevethetők, ha rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű üzemanyag. Ráadásul sok esetben az alapgéphez olyan különböző kiegészítők is vásárolhatóak, mint például a hóeke vagy a fűnyíró adapter.

Nagyon sokan számít a szerkezet teljesítménye

Amikor a rotációs kapa teljesítményéről beszélünk, számos különböző szempontot érdemes figyelembe venni. Nagy hatással van rá ugyanis a terület nagysága és típusa is, de számít az, hogy vízszintes-e a talaj vagy van benne emelkedő. Sőt, a gyom mennyisége, valamint a talaj minősége is mérvadó lehet. Vagyis ezeket mind alaposan mérlegelni kell, mielőtt megvásároljuk a számunkra ideális rotációs kapát.

Évente többször is előkerülhet a rotációs kapa

Bár azt gondolná az ember, alapvetően egy esztendőben egy alkalommal érdemes rotálni, a gyakorlat azt mutatja, hogy számos olyan időszaka van a kerti szezonnak, amikor hatékonyan vethető be a rotációs kapa. Ugyanis például ültetési idején e szerkezet segítségével készíthetjük elő az ágyásokat, megkönnyíti a gyomtalanítást, sőt, a segítségével beforgathatjuk a termőföldbe a szerves trágyát is. Emellett ahogy fentebb is említettük, egyes típusok fűnyíróként is működhetnek és hóekeként is funkcionálhatnak, vagyis több feladatra is alkalmasak és hosszú távon alkalmazhatók ezek a sokoldalú szerkezetek. Kiemelendő ugyanakkor, hogy nem szabad gyakran, nagy fordulatszámon vagy száraz talajon használni a rotációs kapát, mert azzal éppen ellenkező hatást érhetünk el, romboló hatással lehet a talaj szerkezetére.

Látható, hogy egy rotációs kapa számos szempontból megkönnyíti az ember életét, ha kerti munkák elvégzéséről van szó. Éppen ezért nem kérdés, hogy mindenhol helye van egy ilyen gépnek, ahol nagyobb földterület vár megmunkálásra.

 

 

 

Partner cikk