Megújuló energiaforrások

A bitcoin technológiája segítheti a napelemek újrahasznosítását

Bár a hagyományos erőművekhez képest a napelemek kifejezetten környezetbarátok, azért így is van hova fejlődniük. Az újrahasznosítás például sok modul esetben nehézkes.

A Next Energy & Resources és a Marubeni vállalatok azon dolgoznak, hogy egy blokklánc technológia alapú megoldást találjanak a használt fotovoltaikus modulok ellenőrzésére – számol be az alternativenergia.hu. A cégek szerint az eljárás segítheti a napelemek nyomon követhetőségét, összetételének felmérését, illetve annak ellenőrzését, hogy a vonatkozó adatokat nem módosították-e utólagosan. A japán Next Energy & Resources a fotovoltaikus panelek újrahasznosítására specializálódott, míg a szintén japán Marubeni egy általános kereskedelmi cég, amely a gabonapelyhektől az elektronikai cikkekig rengeteg típusú termékkel foglalkozik. A cégek közös célja az, hogy olyan blokklánc technológiát hozzanak létre, amellyel életciklusuk végén ellenőrizhetik, valamint azonosíthatják azokat a napelemeket, amelyeket újrahasznosíthatnak. A fejlesztést a japán környezetvédelmi minisztérium mellett a Mitsubishi Kutatóintézet is támogatja. A módszerrel a tervek szerint felmérhetik majd az egyes modulok élettörténetét, alapanyagait, illetve azt, hogy utólagosan nem manipulálták-e az adataikat.

A Next Energy & Resources-nél úgy vélik, hogy az átlátható technikával nagy számban azonosíthatóak az olyan napelemek, amelyeket még újrahasznosíthatnak. A megoldással nem csupán a hulladéklerakókban lévő szemét mennyisége csökkenne: az újrahasznosított modulok esetében a szénlábnyom is tovább zsugorodna. Sok szakértő szerint a napelemek elengedhetetlenek lesznek a zöldebb, karbonsemleges jövő megalapozásában. Bár az ilyen eszközök sokkal kevesebbet ártanak a bolygónak, mint a hagyományos erőművek, azért van még hova fejlődnie a technológiának. Az egyik fő problémát a fotovoltaikus modulok újrahasznosíthatósága jelenti, amelyet gyakran ellehetetleníti az elhasznált modulok azonosíthatatlansága, az élettörténetük ismeretlensége. A Next Energy & Resources megújult formában 2005 óta van jelen a piacon, a vállalat eddig több mint 140 ezer használt modult vizsgált meg. A mostani projekttel kapcsolatban egyelőre több technikai információt nem adtak ki.