Technika

A vizsgált LED-lámpák megfeleltek az előírt követelményeknek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.

Az ITM csütörtöki közleményében azt írta, a LED-lámpák fényáram mérését egy speciális eszközzel (integráló fotométerrel) végezte el a laboratórium. A tíz fényforrást véletlenszerűen válogatták össze, az ellenőrzés így is széles kört fed le a neves elektronikai gyártók kínálatától az áruházláncok sajátmárkás termékéig. A LED-fényforrások a hagyományos izzólámpáknál tartósabbak, kevesebb energiát fogyasztanak, a fényük is jobb, erősebb, mint a villanykörtéké. A megbízható minőségű termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon található meg – közölte az ITM. A különböző fényforrások összehasonlíthatósága céljából a gyártók a LED-lámpa csomagolásán kötelesek feltüntetni, hogy teljesítménye alapján az hány wattos hagyományos izzólámpának feleltethető meg. Hasznos tájékoztatásként szolgál a fényforrás színhőmérsékleti adata is, mivel ez határozza meg, mennyire érezni melegnek a megvilágított környezetet. A lakásokban, irodákban általában a 2700-3000 K színhőmérsékletű, esetleg a “warm white” feliratú lámpákat, szabadtéren pedig a 6000-6500 K színhőmérsékletűeket érdemes használni.

Az ITM felhívja a figyelmet arra, hogy az idén szeptember 1-jétől a fényforrásokat újra az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokba kell besorolni. A környezettudatos vásárlást elősegítő energiacímkéken az áttekinthetőbb, közérhetőbb kategóriákat kell megjelölni. “Az üzletekben válogatva ezért jó, ha észben tartjuk, hogy az előzőleg magasabb besorolású termékek változatlan energiafelhasználásuk dacára kerülhettek alacsonyabb energiaosztályba” – áll a közleményben. Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a közleményben elmondta: “a tervszerű fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek köszönhető, hogy a három évvel ezelőttihez hasonlóan a mostani laborvizsgálat sem tárt fel a LED-fényforrásokkal kapcsolatos problémát. Arra törekszünk, hogy minden területen és termékkörnél hasonlóképpen hibátlan teljesítményt tudjunk elérni. A már kivívott magas minőségi, biztonsági szint megőrzése érdekében folytatjuk a rendszeres piacfelügyeleti vizsgálatokat.”