Környezetvédelem

Milyen a környezetbarát karácsony?

A környezet- és klímavédelem eszméje már-már mindenhova begyűrűzött, nincs ez másként már az ünnepekkel sem.

Szerencsére egyre többen figyelnek oda, hogy ilyenkor se éljenek pazarló életmódot, szennyezve, károsítva vele a bolygót. Jelen cikkben olyan jó gyakorlatokat mutatunk be, amivel Ön is sokat tehet azért, hogy egy tisztább jövőnek nézhessünk elébe.

ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG JEGYÉBEN

Egyre több háztartás díszíti fel ingatlanát (és persze a karácsonyfáját) az ünnepekhez közeledve különböző fényfűzérekkel. Ezeknél pedig érdemes odafigyelni arra, hogy milyen típust választunk és mennyi ideig üzemeltetjük őket. Mi azt javasoljuk, hogy lehetőleg energiatakarékos led fényforrásokat használjon mindenki, és csak akkor kapcsolja be azt, amikor valóban szükséges az a hangulatteremtéshez. Ezzel az apró kis odafigyeléssel pedig nem csak a pénztárcánknak kedvezünk, hanem a globális károsanyag-kibocsátást is mérsékelni tudjuk.

Az ilyenkor megnövekedő fogyasztással viszont nem is kell törődnünk, ha háztartásunk rendelkezik napelemes rendszerrel. Igaz ilyenkor többnyire felhős, borongós az időjárás, esetenként még hó is beborítja a tájat, de a napelemek ilyenkor is képesek a szórt fényt felhasználni és energiát termelni. A napelemes modulok segítségével tehát úgy tudunk fényárban úszni, hogy közben nem szennyezzük a környezetet, nem jelentkezik felesleges károsanyag-kibocsátás.

ÓVJUK A FÁKAT, CSÖKKENTSÜK A HULLADÉKOT!

A karácsony elmaradhatatlan kelléke a karácsonyfa. Ilyenkor szinte lépten-nyomon belebukkanunk a fenyőárusokba. Ezeken a helyeken többnyire direkt erre a célra nevelt és kivágott fákkal találkozunk, ami viszont egyet jelent a növény életútjának a végével is. A fák viszont fontos szerepet töltenek be a légkörben lévő szén-dioxid megkötésében, mindezért azt javasoljuk, hogy aki csak teheti válasszon földlabdás fenyőt, amit az ünnepek után akár ki is ültethet a kertbe. Ezzel egyrészt meghosszabbítjuk a fa életét, másrészt hozzájárulunk a klíma védelméhez is.

Az ajándék kiválasztásakor lehetőleg ügyeljünk arra, hogy amit adni szeretnénk ne tartalmazzon sok, felesleges csomagolóanyagot, ami később a szemétben végzi. A meglepetések becsomagolásánál is ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb és lehetőleg környezetbarát csomagolót használjunk. Sőt a legjobb, ha olyan ajándéktasakokat vásárlunk, amit később újra is lehet használni. A szeretet ünnepén ne csak egymásra figyeljünk oda, hanem környezetünk állapotára is! Mint fent olvashatták a karácsonyi hangulat megteremtése és a klímatudatos viselkedés egyszerűen megfér egymás mellett különösebb kompromisszum nélkül is.