Technika

Energiahivatal: közel 8 százalékkal csökkent Magyarország energiafelhasználása augusztusban

Magyarország primerenergia-felhasználása idén augusztusban 67,83 petajoule (PJ) volt, amely 5,2 PJ-lal, közel 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. augusztus havi energiastatisztikai jelentésében.

A jelentés szerint a földgáz belföldi felhasználása augusztusban 11 992 terajoule (TJ) volt, amely 2014 szeptembere óta a legalacsonyabb havi érték. Az MTI-nek küldött csütörtöki közleményben kiemelik: a megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 27 százalékkal bővült, míg a fosszilis alapú 5,6 százalékkal csökkent a 2021. augusztusi adatokkal összevetve. A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 35,3 százalékkal, míg a szélerőművek termelése 11,4 százalékkal nőtt. Az országos primerenergia-termelés 2022. augusztusban 30,25 PJ volt, amely 4,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az energiahordozók importja augusztusban 72,93 PJ volt, 4,2 százalékkal több, mint az előző év azonos hónapjában. Augusztusban a betárolási időszaknak megfelelően, és továbbra is fokozott ütemben folytatódott a tárolói földgáz készlet növekedése, a földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén 63,9 százalékos volt. Augusztusban a bruttó villamosenergia-termelés 2781 gigawattóra (GWh) volt, amely 4,3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

A hazai összes villamosenergia-felhasználás 3827 GWh volt, amely 1,1 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest. A nettó import aránya az összes felhasználáson belül 27,3 százalékos volt, amely 2,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 27,0 százalékkal bővült az előző évihez képest, míg a fosszilis alapú 5,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az atomerőmű tervezett karbantartása miatt a nukleáris eredetű villamosenergia-termelés 19,4 százalékkal csökkent. A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 35,3 százalékkal, míg a szélerőművek termelése 11,4 százalékkal nőtt.